Skip to main content

De ce s-au inventat banii?

Pentru a facilita schimbul de produse si servicii au fost inventati banii.
Intr-o economie in crestere, unde exista o multitudine de produse si servicii ar fi imposibil trocul. De exemplu pentru a cumpara un Logan cu produse, de exemplu dovleci, am avea nevoie de 5000 de dovleci. Cam dificil, nu?


Cu mii de ani in urma oamenii foloseau trocul. Trocul insemna schimb de marfuri (produse) si servicii. In acele vremuri exista putine produse ( in general mancare, imbracaminte, diverse unelte), si foarte putine servicii (ajutor la munca, de regula). Prin troc ei isi schimbau diverse produse rpin metoda schimb pe schimb.
Exemplu de troc:
Gigel ofera doi saci de cartofi lui Mihai pentru 4 gaini.
      Cu timpul oamenii au inceput sa isi usureze viata dezvoltand si inventand tot felul de lucruri noi. Pentru a face schimburi o lunga perioada de timp s-a folosit aurul ca moneda de schimb.

Cu cat omenirea a avansat mai mult, cu atat economia avea nevoie de o modalitate eficienta prin care sa se poata tranzactiona diverse bunuri. Astfel a aparul banul, la inceput monede, apoi bancnote.

In zilele noastre exista multe metode de a face cumparaturi, tranzactii, insa banii (cahs) au ramasa inca cea mai folosita metoda.

Comments

Popular posts from this blog

Țări care încep cu litera R

Cunoaște lumea! Lista țărilor lumii, cu litera R  Regatul Unit,   Reunion San Denis, Republica Dominicană,  România,  Rusia,  Ruanda.

Țări care încep cu litera M

Cunoaște lumea! Lista țărilor lumii, cu litera M Macau,  Macedonia,  Madagascar,  Malawi,  Malaezia,  Maldive,  Mali,  Malta,  Martinique,  Mauritania,  Mauritius,  Maroc,  Mayotte,  Mexic,  Monaco,  Mongolia,  Montserrat,  Mozambic,  Muntenegru

Am dat cu lavabil si ies pete galbui. Ce sa fac?

In general pete galbene sau galbui apar atunci cand deja avem lavabila data pe pereti sau tavane si dorim sa aplicam alta lavabila peste. Caci pe gletul nou nu are de ce sa iasa pete. Motivele pentru care ies pete galbui pot fi mai multe. Enumeram: oxizi (de la vreo inundatie) pigmentul din veche vopsea suprafata faramicioasa 1. Oxizi Daca a avut loc o inundatie, inflitrare de apa, atunci cand suprafata se ususca, de regula se pateaza. Pata are forme ciudate si este de culoare galbena spre portocaliu, in anumite cazuri cu tenta de maroniu.