Cauta

Saturday, 30 May 2015

Poate fi un film mai bun decat o carte?

Pe vremea cand eram in liceu am vazut filmul Morometii inspirat din romanul cu acelasi nume. Nu am citit nici macar o pagina din roman dar am vazut filmul. Si la teza am luat un 7 de toata frumusetea doar aberand pe langa ceea ce am vazut in film.
Poate daca as fi citit si romanul, cine stie.


De regula ceea ce vedem intr-un film este in mare parte produsul imaginatiei regizorului si coscenaristilor, si in mica masura a scriitorului. Secventele din film, imagini ,mai reusite sau nu, mimica personajelor, emotiile, actiunea in sine, totul ne este prezentat prin prisma imaginatiei altora decat a autorului romanului.
Cand noi citim romanul noi devenim regizori si scenaristi, caci imaginatia noastra da viata imaginilor, contureaza aspectul fizic si emotiv al personajelor, ….
Acest lucru inseamna: cartea este mai buna decat filmul.
Si totusi, nu mereu.

Cand poate fi un film mai bun decat o carte citita?


O carte de duzina poate deveni un film de Oscar daca regizorul este un adevarat talent, daca stie sa aduca actiunea la maximum de incordare, emotiile sa fie transpuse in asa fel incat si ultimul necioplit sa inteleaga, invataminte sa poate fi trase la finanul filmului – sfaturi, lectii de viata, iar muzica sa vorbeasca sufletului.

No comments:

Post a Comment

Comentariile spam, cele ce fac reclame sau cele ce aduc jigniri, instigari la violenta sau ura de rasa, si fara a ne limita la atat, tot ce nu este potrivit pentru un comentariu nu va fi aprobat.

Popular Posts