Cauta

Thursday, 18 June 2015

Liberul arbitru: predestinatie?

Nu noi alegem unde si cand ne nastem, nu noi alegem sa ne loveasca o masina pe trotuar, nu noi alegem sa….
Totusi noi alegem daca mergem la stanga sau la dreapta, daca muncim sau furam, daca respectam sau nu, daca…..
Liberul arbitru ne ofera posibilitatea sa algem, predestinatia nu.

 Daca suntem predestinati, daca tot cursul vietii noastre este un scenariu, iar noi doar niste pioni, niste piese ce nu pot iesi din drumul lor predestinat, in acest caz nu vom avea dreptul moral sa acuzam pe nimeni niciodata: nici pe hoti, nici pe criminali, nici pe pedofili, pe nimeni.
Daca insa suntem liberi in alegerile pe care le facem in viata noastra, lucruri stau altfel, mai aproape de logica, sau cel putin mai aproape de o logica acceptabila.
Chiar nu vad rostul unei predestinatii in contestul in care dupa moarte vom fi judecati dupa faptele noastre(Biblia – sustine acest lucru, dar si alte carti de capatai ale multor religii)
Probabil ca multi oameni vor sa inlature consideretul religios din aceasta disputa, dar daca fac acest lucru, predestinatia ca ipoteza moare. Predestinatia a aparut in sanul religiei si tot acolo trebuie sa moara. Liberul arbitru este baza in jurul careia trebuie sa ne traim viata, si conform liberului arbitru, suntem vinovati sau nu de ceea ce face, si trebuie sa ne asumam raspunderea pentru faptele noastre. Caci inca de mici copii realizam faptul ca un lucru bun sau rau are o plata sau rasplata.

tag: alegeri, decizii, destin, libertate, liberul arbitru, soarta, viitorul

No comments:

Post a Comment

Comentariile spam, cele ce fac reclame sau cele ce aduc jigniri, instigari la violenta sau ura de rasa, si fara a ne limita la atat, tot ce nu este potrivit pentru un comentariu nu va fi aprobat.

Popular Posts