Skip to main content

Liberul arbitru: predestinatie?

Nu noi alegem unde si cand ne nastem, nu noi alegem sa ne loveasca o masina pe trotuar, nu noi alegem sa….
Totusi noi alegem daca mergem la stanga sau la dreapta, daca muncim sau furam, daca respectam sau nu, daca…..
Liberul arbitru ne ofera posibilitatea sa algem, predestinatia nu.

 Daca suntem predestinati, daca tot cursul vietii noastre este un scenariu, iar noi doar niste pioni, niste piese ce nu pot iesi din drumul lor predestinat, in acest caz nu vom avea dreptul moral sa acuzam pe nimeni niciodata: nici pe hoti, nici pe criminali, nici pe pedofili, pe nimeni.
Daca insa suntem liberi in alegerile pe care le facem in viata noastra, lucruri stau altfel, mai aproape de logica, sau cel putin mai aproape de o logica acceptabila.
Chiar nu vad rostul unei predestinatii in contestul in care dupa moarte vom fi judecati dupa faptele noastre(Biblia – sustine acest lucru, dar si alte carti de capatai ale multor religii)
Probabil ca multi oameni vor sa inlature consideretul religios din aceasta disputa, dar daca fac acest lucru, predestinatia ca ipoteza moare. Predestinatia a aparut in sanul religiei si tot acolo trebuie sa moara. Liberul arbitru este baza in jurul careia trebuie sa ne traim viata, si conform liberului arbitru, suntem vinovati sau nu de ceea ce face, si trebuie sa ne asumam raspunderea pentru faptele noastre. Caci inca de mici copii realizam faptul ca un lucru bun sau rau are o plata sau rasplata.

tag: alegeri, decizii, destin, libertate, liberul arbitru, soarta, viitorul

Comments

Popular posts from this blog

Țări care încep cu litera R

Cunoaște lumea! Lista țărilor lumii, cu litera R  Regatul Unit,   Reunion San Denis, Republica Dominicană,  România,  Rusia,  Ruanda.

Țări care încep cu litera M

Cunoaște lumea! Lista țărilor lumii, cu litera M Macau,  Macedonia,  Madagascar,  Malawi,  Malaezia,  Maldive,  Mali,  Malta,  Martinique,  Mauritania,  Mauritius,  Maroc,  Mayotte,  Mexic,  Monaco,  Mongolia,  Montserrat,  Mozambic,  Muntenegru

Am dat cu lavabil si ies pete galbui. Ce sa fac?

In general pete galbene sau galbui apar atunci cand deja avem lavabila data pe pereti sau tavane si dorim sa aplicam alta lavabila peste. Caci pe gletul nou nu are de ce sa iasa pete. Motivele pentru care ies pete galbui pot fi mai multe. Enumeram: oxizi (de la vreo inundatie) pigmentul din veche vopsea suprafata faramicioasa 1. Oxizi Daca a avut loc o inundatie, inflitrare de apa, atunci cand suprafata se ususca, de regula se pateaza. Pata are forme ciudate si este de culoare galbena spre portocaliu, in anumite cazuri cu tenta de maroniu.