Cauta

Friday, 30 October 2015

Bodaproste! – La ce e buna pomana?

Pomana este o practica foarte apreciata in randul crestin-ortodocsilor din mediul rural. In mediul urban cei care tin foarte mult la aceasta practica sunt putini, undeva la 25% din crestinii ortodocsi.

Contra Pomana: Faptul ca acest ritual (daca il putem numi asa) este un non-sens nu prea pare sa intereseze pe nimeni. In doctrina ortodoxa omul la moarte se desface in doua: trupul mort va fi ingropat si va putrezi, iar sufletul nemuritor va mai sta o perioada pe langa casa, pe langa cei dragi, va vizita locurile placute, etc, apoi va merge la vama si apoi va pasi sau nu in Rai in functie de gradul de pacatosenie avut in viata trupeasca.
Trupul este material, sufletul nu. Cum ar putea sufletul celui mort sa manance? Nu se poate. Cum ar putea avea si celelalte corpuri pamantesi o parte nemateriala asfel incat sufletul nematerial sa se hraneasca cu nematerialul din pomana? – Aberant nu? – da, credinciosii care cred fara sa gaseasca o logica in ceea ce cred vor lua de bune sfaturile bisericii, nu se vor gandi nici o secunda daca se poate sau nu, etc. Totul se face prin credinta, atat.
Pro Pomana: Si totusi, pomana are rol extraordinar de important in societate. Caci vrem sau nu sa credem, exista chiar si acum in 2012 oameni saraci, extrem de saraci, oameni ce nu sunt in stare sa isi asigure hrana din motive obiective, si care abia asteapta o zi speciala in care se imparte pomana; zi in care din bucatele celor mai norocosi in viata se vor infrupta si ei si vor zice: Bodaproste!
P.S. Acest articol reprezinta parerea mea personala, atat. Contestatii?

No comments:

Post a Comment

Comentariile spam, cele ce fac reclame sau cele ce aduc jigniri, instigari la violenta sau ura de rasa, si fara a ne limita la atat, tot ce nu este potrivit pentru un comentariu nu va fi aprobat.

Popular Posts