Cauta

Saturday, 31 October 2015

Cati ani ar trebui sa traiasca un om?

Exista oameni care s-au saturat de viata desi abia daca au trecut cu putin peste 30 de ani. Viata i-a dezamagit, si ei, cel putin teoretic, ar prefera sa moara, sa scape de tot. Altii desi nu stralucesc in viata lor precum fericitii din poveste ar dori sa traiasca cat mai mult, si se gandesc cu groaza la faptul ca intr-o zi viata se va sfarsi.


Fiecare om, in dreptul sau, considera ca stie ce vrea de la viata, si cat ar trebui sa dureze viata, numai ca totul este relativ, comparat cu multumirea de moment. Exista si oamenii ce considera ca viata ar trebui sa tina atat timp cat exista dorinta si sunt indeplinite cel putin nevoile fundamentale ale existantei.


Religia, filozofia, fizica, si multe alte domenii au incercat sa ofera o explicatie vietii in sine cat si o motivatie a acesteia, incercand sa raspunda si intrebarii: “cat ar trebui sa tina viata umana” Insa nimeni nu a oferit un raspuns fix, clar, dincolo de orice dubiu si care sa se poata aplica fiecarei fiinte umane. Si asta pentru ca omenirea este mult mai complexa decat toate celelalte fiinte de pe Pamant luate impreuna, caci oamenii, dincolo de neviole fiziologice vor si pot mult mai mult.

Vesnicie? Intr-un habitat perfect (PARADIS) omul ar putea sa traiasca vesnic. Conform religiei crestine acest lucru este posibil doar in dependenta totala de Dumnezeu, caci fara o dependenta omul singur nu isi poate stapani pornirile rele, nici nu poate vedea toate tainele ascunse ale unei actiuni ce initial pare a fi buna. Viata vesnica este oarecum conditionata de fericirea umana, o fericire ce este greu de explicat in contextul actual al lumii noastre, o lume obisnuita cu suferinta, si mai rau de atat, o suferinta transformata in afacere, si inca una profitabila.

Insa viata si fericirea eterne sunt oarecum greu de inchipuit, caci inca de mici sunt invatati ca toate lucrurile au un inceput si un sfarsit, inclusiv viata, si ca acest ciclu este unul normal, iar intrebarile nu isi au rostul. Pentru a putea trece dincolo de acest obstacol imens, credinta, capacitatea omului a de a vedea dincolo de vizibil, este singura ce ofera speranta.

Sau am putea sa ne intrebam:

“La ce bun sa fii cel mai fericit om din lume daca intr-o zi totul se va sfarsi?”

“Decat un milion de ani in tarana, mai bine 1 an in fericire totala?”

No comments:

Post a Comment

Comentariile spam, cele ce fac reclame sau cele ce aduc jigniri, instigari la violenta sau ura de rasa, si fara a ne limita la atat, tot ce nu este potrivit pentru un comentariu nu va fi aprobat.

Popular Posts