Sfaturi - pentru a nu fi sarac
Ce este saracia - scurta explicatie
Saracia inseamna lipsuri, privatiuni. In unele cazuri saracia inseamna o viata la limita existentei.
Exista mai multe grade de saracie; de la saracia lucie in care saracul nu are absolut nimic in lumea asta, si la capatul opus, saracia care inseamna ca respectivul sarac are strictul necesar (mancare, apa, imbracaminte) dar nu poate prospera si nici visa la mai mult.
Incercand sa explicam saracia vom vedea ca ea are doua laturi: una fizica si una psihica (mentala).
Saracia fizica se rezuma la lipsurile materiale si imposibilitatea iesirii din aceasta stare tocmai datorita saraciei.
Dar saracia mentala este cu totul si cu totul altceva. Si nu fac referire la saracie mentala ca fiind lipsa inteligentei, ci la acea saracie mentala ca o gandire pesimista, care il face pe "sarac" sa creada ca asta este soarta lui, si ca orice ar face niciodata nu isi va depasi conditia.
Cum sa nu fii sarac?
Pentru a nu fi sarac trebuie sa ai bani - simplu, dar greu.
Trebuie inteles faptul ca nu toti oamenii pot fi bogati, la fel cum nu toti oamenii pot fi saraci.
Insa daca suntem saraci asta nu inseamna ca trebuie sa ramanem asa.
Cu siguranta ca nu toti oamenii au dorinta de a deveni bogati (bogati - opusul saraciei), cei mai multi oamenii vor sa aibe strictul necesar, sa le ajunga banii de la un salariu la altul, sa isi permita o casa, o masina, o excursie, etc.
Dar pentru a avea aceste lucruri este cam greu, daca nu chiar imposibil dintr-un salariu de, sa zicem 1500 Lei. ..... insa nu imposibil.
citeste si: Cum sa fiu chibzuit financiar
Sa incepem!
Pentru a nu fi sarac inseamna sa ai bani. Pentru a avea bani trebuie o sursa de venit: salariu, chirii, job secundar, etc.
Banii din salariu
Daca banii din salariu (ca ex.) nu ne ajung nici sa platim ratele si facturile avem doua optiuni:
- schimbam jobul
- luam un al doilea job
Al doilea job
Nu puteti alege orice job. Va trebui sa identificatei (si este foarte important) ce anume va place. Daca primul job, cel principal este sursa principala de venit, al doilea job este imperativ necesar sa va aduca satisfactii de ordin spiritual (mental) nu doar financiar.
Acest lucru este foarte important, desi ignorat de cei mai multi oameni. Explicatia este simpla: orice om care munceste din obligatie, indiferent de salariu, va fi nefericit. Daca va munci din placere (pentru ca face exact ceea ce ii place) va fi fericit, si va putea trece peste multe obstacole.
Nu cheltui bani aiurea
Banii pe care munciti sunt ai dumneavoastra. Ati muncit pentru ei si va apartin. Puteti face orice vreti cu ei. Insa ganditi-va cat ati muncit pentru ei, si cat de repede se pot cheltui!
Daca veti fi nechibzuiti nu veti reusi sa aveti bani de la un salariu la altul. Si oricat ati castiga, niciodata nu veti avea.
Multumeste-te cu putin
Acest sfat inseamna de fapt realizarea. Doar multumindu-va cu putin veti depasi saracia.
Avem senzatia ca avem nevoie de tot felul de lucruri, microunde, plasma, mobila noua, haine la moda, telefoane de ultima generatie, detergenti si sampoane de calitate superioara, cosmetice de tot felul etc.
Insa daca am face un pic rabat de la toate acele lucruri pe care le consideram noi nenesare, si am economisi ceva banuti, nu ar fi oare mai bine?
Pana la urma, atitudinea este cea care face diferenta. Avem un stil de viata, si am vrea sa il respectam. Dar fara sacrificii nu vom avea realizari.
Saracia exista, si va exista mereu
Mereu va fi saracie. Depinde de noi cum o percepem. Daca vom cheltui bani aiurea nu vom avea. Daca ne chinuim si strangem ceva bani, si apoi vazand ca avem ceva bani ne apucam sa ne cumparam tot felul de chestii - iarasi nu vom avea.
Banii au un singur rol in viata noastra - sa ne ajuta sa traim, sa ne satisfacem nevoile fundamentale (hrana, locuinta, imbracaminte, igiena, educatie, informatie, etc). Rolul banilor nu este sa ii cheltuim; banii desi sunt facuti sa circule nu trebuiesc risipiti.
Exact ca si cand am fi in desert si avem 5 litri de apa pentru inca 24 de ore. Daca ne vom spala cu ea pe fata in loc sa o pastram pentru o nevoie mai mare (sa o bem), o vom consuma, si apoi vom face o mare sete.
Comments