Cauta

Sunday, 11 October 2015

Taiatul porcului de Ignat

In Romania, in apropierea Craciunului, de Ignat se sacrifica porcul. Acest animal mizer ce isi traieste toata viata in mocirla – la propriu – dupa taiere devine o hrana copioasa pe masele oamenilor. Din aceasta carne dulce se fac sute de feluri de mancare dintre care putem enumerea sarmalele, chiftelele, piftia, friptura, caltabosul si carnatii.

Exista oameni care considera ca taierea porcului de Ignat este o datorie sfanta si nu au de gand sa pacatuiasca neindeplinind acest ritual. Altii o fac pentru ca asa trebuie, – si atat, iar altii pentru ca asa fac si altii.
De ce de Craciun, o sarbatoare cu greutate in crestinism, se taie porcul, un animal necurat – asa este numit in Biblie – nu se stie. Poate pentru a aduce placere in aceasta zi plina de preparate culinare pe baza de carne de porc. Sau poate altceva.
Intrebarea ce se naste in sufletului unui om ce are cat de cat cunostiinte biblice este:
“-Cum se face ca de Paste se sacrifica mielul, si asta conform cu traditia biblica, iar de Craciun se sacrifica porcul, animalul spurcat din Biblie?”
Sa fie oare Pastele o sarbatoare mai mare si mai sfanta decat Craciunul? Putem oare spune asa ceva? Si daca totusi am spune-o, oare logica nu ne-ar lovi in cap? Caci fara o Nastere nu se poate o Moarte, fie ea si moarte pe Cruce.  – Asadar, Craciunul nu poate fi mai mic decat Pastele, dar poate fi mai mizer, cel putin pentru cei ce cosidera porcul animal sfant, consideratie ce nu ajunge de obicei la nivelul ratiunii.
Parerea mea, (strict personala) este ca: porcul nu poate face cinste Craciunului, (25 decembrie) chiar daca imbelsugheaza mesele credinciosilor. Si asta pentru ca cele sfinte nu pot fi puse laolalta cu cele spurcate.

No comments:

Post a Comment

Comentariile spam, cele ce fac reclame sau cele ce aduc jigniri, instigari la violenta sau ura de rasa, si fara a ne limita la atat, tot ce nu este potrivit pentru un comentariu nu va fi aprobat.

Popular Posts