Skip to main content

Poți realiza că ești manipulat?

Ai avut vreodată un vis atât de aproape de real încât atunci când te-ai trezit erai mai mult decât confuz?
Ai fost vreodată victima unei manipulări atât de bine elaborate încât prea târziu ai realizat ce se întâmplă? Dacă da, nu fii supărat! Nu ești singurul sau singura.

Am observat în decursul timpului că oamenii au tendința să încerce să mă manipuleze atunci când eu nu sunt dispus să fac ce vor ei. Și același lucru se intâmplă și ție.
  Unii folosesc ca armă pentru manipulare cuvintele siropoase și laudele. Alții te vor ridica în slăvi. Alții îți vor oferi diverse cadouri, sau se vor oferi să te împrumute cu bani. Alții vor ..... Dar toate astea pentru că vor ceva de la tine.    Ține minte: un prieten adevărat nu se va comporta frumos cu tine pentru că vrea ceva de la tine, ci pentru că tu ești pentru el cineva important. În nici un caz nu te va manipula.
Adevărul este că suntem manipulați încă din primele zile ale existenței noastre. Suntem mințiți, înșelați, manipulați. În unele cazuri cei care ne mint cred că o fac pentru binele nostru. Ca exemplu putem da pe Bau-Bau, Moș Crăciun, etc.
La școală sunt obligați să acceptăm teorii nedovedite (atomul, evoluția, BigBang, etc) ca fiind reale. Nici în adolescență nu scăpăm, suntem asaltați de manipularile sexului opus. Apoi la job și etc.

Poate ai vrea să nu fii victima manipulării. Însă nu prea se poate. Dacă vei înțelege însă cum funcționează manipularea ai avea mai multe șanse (depinde de manipulator și circumstanțe).
Reține asta:
ESTE MAI UȘOR MANIPULEZI O LUME ÎNTREAGĂ DECÂT UN SINGUR INDIVID!
Poate pare greu de crezut, însă este devedit de mii de ani. Fă un experiment: du-te la market și cauta dacă găsești vreun produs care să coste aproximativ 347 lei. - Nu vei găsi, in schimb vei găsi unul ce costă 346,99 lei. Ai prins ideea?
Dar manipularea nu apare doar atunci cand trebuie să cumperi ceva. Știri false sunt oferite zilnic la tv și online în scop manipulativ. Cultele religioase manipulează enoriașii. Băncile te jefuiesc legal după ce ți-au promis altceva. Reclamele - mai vorbim de reclame!? Sau politicieni?
E limpede, ești manipulat zi de zi. Și parcă nici măcar nu îți pasă. Dar cand te manipulează o persoană fizică ... parcă nu e ok. Dar asta e o altă poveste.

Reține: mereu vei fi manipulat! Mai mult sau mai puțin. În momentul când vei înțelege asta îți va fi mai ușor. Folosind gândirea critică, analizând cu atenție ce se întâmplă în jurul tău poți în unele situații chiar să contraataci. Dar pentru a face asta trebuie mai întâi să observi manipularea.

Comments

Popular posts from this blog

Țări care încep cu litera R

Cunoaște lumea! Lista țărilor lumii, cu litera R  Regatul Unit,   Reunion San Denis, Republica Dominicană,  România,  Rusia,  Ruanda.

Țări care încep cu litera M

Cunoaște lumea! Lista țărilor lumii, cu litera M Macau,  Macedonia,  Madagascar,  Malawi,  Malaezia,  Maldive,  Mali,  Malta,  Martinique,  Mauritania,  Mauritius,  Maroc,  Mayotte,  Mexic,  Monaco,  Mongolia,  Montserrat,  Mozambic,  Muntenegru

Am dat cu lavabil si ies pete galbui. Ce sa fac?

In general pete galbene sau galbui apar atunci cand deja avem lavabila data pe pereti sau tavane si dorim sa aplicam alta lavabila peste. Caci pe gletul nou nu are de ce sa iasa pete. Motivele pentru care ies pete galbui pot fi mai multe. Enumeram: oxizi (de la vreo inundatie) pigmentul din veche vopsea suprafata faramicioasa 1. Oxizi Daca a avut loc o inundatie, inflitrare de apa, atunci cand suprafata se ususca, de regula se pateaza. Pata are forme ciudate si este de culoare galbena spre portocaliu, in anumite cazuri cu tenta de maroniu.