Skip to main content

Ce sa aleg intre wordpress.com si blogspot?

    Vreu sa imi fac un blog si nu stiu ce sa aleg: blogspot.com sau wordpress.com, ambele sunt gratuite.
Corect, ambele sunt gratuite. Numai ca doar atat, in rest sunt destul de diferite aceste doua platforme.



Sincer, wordpress.com este mult mai compact, mai intreg, ofera impresia de stabilitate si de prefesionalism. Comentariile sunt usor de folosit, desi in ultima vreme au fost ceva probleme, posibil modifica ei ceva pe acolo.

Insa wordpress.com este extrem de limitat. Ei ofera tot ce are nevoie un blogger incepator si fara cunostiinte de html sau php, insa atat. In momentul in care bloggerul creste un pic si vrea mai mult de la blogul sau … totul se dovedeste a fi un vis. Iar cei de la wordpress recomanda in acest caz trecerea pe selfhosting, adica domeniu si hosting platit.

Numai ca trecerea pe domeniu si hosting platit inseamna bani. Nu doar banii pe domeniu (.com, .net, .info – 10 euro) si banii pe hosting, ci si redirectul spre noul domeniu (12Euro). Iar hostingul! Dureri de cap. Trebuie atentie mare, caci depinde de firma de hosting, cei mai multi furnizori de hosting promit marea cu sare, in realitate insa vand gunoaie. Si cand blogul va fi mai mult offline decat online … Un hosting buni inseamna bani, bani seriosi.

Hosting. Unui blog micut cu maxim 500 vizitatori si pe fiecare articol cate o poza (max 640×480) ii trebuie un hosting de cel putin 4 Euro pe luna, asta pentru a nu avea probleme. Din pacate pe net gasim tot felul de provideri de hosting care promit trafic nelimitat pentru doar 1 Euro pe luna. Asta pana cumapara cineva de la ei, apoi … stim noi ce se intampla. Daca insa blogul incepe sa aibe trafic, aici e buba. Hostingul trebuie schimbat, pe un cont de gazduire mai mare. Deci, concluzie: blog bun, hosting bun, bani buni.

Consum resurse server. Cea mai mare problema legata de hosting este consumul de resurse al severului. Nu spatiul pe disc. Un blog mare poate sta linistit pe doar 3 Gb. Traficul lunar? Nici el nu prea mai are importanta. Insa altceva conteaza, ceva despre care nu am citi pe nici un site al providerilor de hosting din Romania: cosumul de resurse server.
Sa zicem ca avem un blog de fotograf, adica fiecare artiolc va avea cel putin 4 poze. Poze de 1024x768px. Si avem in jur de 1000 vizitatori pe zi, fiecare vizitator rasfoind in media cam 5 articole (afisari de pagina). Si pe fiecare  pagina va face si un comentariu. Asta inseamna 10 afisari inmultite cu 1000 de vizitatori= 10.000 afisari. Consum resurse server mari, foarte mari, mai ales daca trafiul cel mai intens (media – 30% din trafic) are loc intr-un interval de timp scurt.

Astfel, wordpress selfhost este o bijuterie scumpa. Acesta este adevarul.

Blogspot.com Platforma free de la Google. O interfata ciudata pentru un utilizator wordpress. Insa dupa ce ne familiarizam cu ea devine O.K.

Comentariile in blogspot sunt cel putin ciudate
, acest aspect fiind punctul cel mai slab al lor. Cu toate astea pe blogspot se pot insera scripturi de orice fel, contoare, reclame, adsense, etc. Temele se pot schimba lejer existand pe net mii de modele.

Un avantaj al blogspotului este o indexare buna in Google, probabil pentru ca este al lor, insa la polul opus tagurile din blogspot au rol doar de navigare in blog in nici un caz la indexare. Google indexeaza blogspotul in functie de arhiva nu de taguri, acest lucru fiind destul de anormal, as zice eu.

Pentru cine vrea sa isi monetizeze munca (pe romaneste –  sa faca bani din blog) blogspotul este o unealta perfecta, wordpress.com nepermitand acest lucru. WordPress.org pus pe un domeniu si server cumparat pot fi mult peste limitarile blogspotului insa, cum spuneam: bani, necesita bani si bataie de cap. De aceea recomandarea ramane blogspot, atat timp cat va mai functiona el, posbil inca zeci de ani.

Pe blogspot.com serverul nu cade, foarte rar sunt probleme. La fel si wordpress.com. Pe selfhost insa, banii fac diferenta.

Comments

Popular posts from this blog

Țări care încep cu litera R

Cunoaște lumea! Lista țărilor lumii, cu litera R  Regatul Unit,   Reunion San Denis, Republica Dominicană,  România,  Rusia,  Ruanda.

Țări care încep cu litera M

Cunoaște lumea! Lista țărilor lumii, cu litera M Macau,  Macedonia,  Madagascar,  Malawi,  Malaezia,  Maldive,  Mali,  Malta,  Martinique,  Mauritania,  Mauritius,  Maroc,  Mayotte,  Mexic,  Monaco,  Mongolia,  Montserrat,  Mozambic,  Muntenegru

Am dat cu lavabil si ies pete galbui. Ce sa fac?

In general pete galbene sau galbui apar atunci cand deja avem lavabila data pe pereti sau tavane si dorim sa aplicam alta lavabila peste. Caci pe gletul nou nu are de ce sa iasa pete. Motivele pentru care ies pete galbui pot fi mai multe. Enumeram: oxizi (de la vreo inundatie) pigmentul din veche vopsea suprafata faramicioasa 1. Oxizi Daca a avut loc o inundatie, inflitrare de apa, atunci cand suprafata se ususca, de regula se pateaza. Pata are forme ciudate si este de culoare galbena spre portocaliu, in anumite cazuri cu tenta de maroniu.