Sarmalele sunt un preparat culinar specific romanilor. O sarma este
formata dintr-un amestec specific invelit in foaie de varza si
impaturita sub forma de rulou.
Se poate folosi pentru compozitie:
Intr-o oala mare (pentru a incapea toate sarmalele) se pune un pic de ulei, doua-trei linguri. Apoi se pune varza tocata sau frunze de varza circa doi centimetrii.
Se incepe asezarea sarmalelor, pe marginea oalei (cratitei). Cand s-a format un cerc complect de sarmale pe margine se poate continua cu alte cercuri mai mici sau pur si simplu se aseaza cum or fi pana se umple tot nivelul primului strat.
Se continua cu al doilea star folosind aceeasi metoda, pana vom ajunge la o distanta de 6 centimetri de partea de sus a oalei, asta pentru a preintampina “incidentele” (a da in foc).
Patrea de deasupra va fi umpluta cu foi de varza sau varza tocata maxim 2 centimetri. Apoi se umple cu apa, un pic peste intreaga compozitie.
Se lasa sa fiarba la foc mic minim o jumatate de ora apoi se verifica daca mai trebuie fiarta. Cand au fiert se pune intr-o farfurie doua / trei linguri de bulion (dupa gust), delicat sau sare si un pic de apa. Se amesteca si se pune in oala peste sarmale. Se mai lasa la fiert 10 minute.
foto pe poze-ro.blogspot.com
Se poate folosi pentru compozitie:
– Carne:Intreaga compozitie se infasoare in foi de varza sau vita-de-vie, sau in cine mai stie ce, in functie de obiceiurile zonei.
– Orez,
– Ceapa,
– Oua,
– Sare, condimente, etc
Intr-o oala mare (pentru a incapea toate sarmalele) se pune un pic de ulei, doua-trei linguri. Apoi se pune varza tocata sau frunze de varza circa doi centimetrii.
Se incepe asezarea sarmalelor, pe marginea oalei (cratitei). Cand s-a format un cerc complect de sarmale pe margine se poate continua cu alte cercuri mai mici sau pur si simplu se aseaza cum or fi pana se umple tot nivelul primului strat.
Se continua cu al doilea star folosind aceeasi metoda, pana vom ajunge la o distanta de 6 centimetri de partea de sus a oalei, asta pentru a preintampina “incidentele” (a da in foc).
Patrea de deasupra va fi umpluta cu foi de varza sau varza tocata maxim 2 centimetri. Apoi se umple cu apa, un pic peste intreaga compozitie.
Se lasa sa fiarba la foc mic minim o jumatate de ora apoi se verifica daca mai trebuie fiarta. Cand au fiert se pune intr-o farfurie doua / trei linguri de bulion (dupa gust), delicat sau sare si un pic de apa. Se amesteca si se pune in oala peste sarmale. Se mai lasa la fiert 10 minute.
foto pe poze-ro.blogspot.com
Comments