Skip to main content

Ne nastem liberi

Omagiu : Jan Hus
Istoria este cea mai importanta materie de la scoala, si am sa va spun si de ce. Ea reprezinta trecutul nostru, cu multele-i greseli, si daca nu vom cunoaste aceste lucruri, sau daca le vom uita, suntem condamnati sa le repetam.
In istoria lumii au fost tot felul de perioade nefaste, dar raportat la durata si efecte, cea mai urata si neagra a fost perioda Evului Mediu (Intunecat).

Evul Intunecat
-durata de viata: peste 1000 de ani
Incepe in secolul VI si se termina odata cu revolutia Franceza in secolul XVIII.
-ca acoperire geografica cuprinde aproape toata Europa si cloloniile de pe alte continente.
In aceasta perioada, cea mai intunecata din istoria omenirii, domenii ca stiinta sau libertatile individuale erau interzise. A avea o alta opinie decat Roma insemna condamnarea la moarte.
Condamnatii la moarte erau arsii pe rug. Si rugurile au ars milioane de oameni, pentru simplul fapt ca s-au opus tiraniei Romei. Altii neputand a se dezvinovatii de acuzatiile mincinoase aduse asupra lor din rautate sau invidie aveau aceiasi soarta. Nu existau avocati, nu exista televiziune sau presa, si tribunalele erau corupte, atat de corupte incat cineva spunea despre ele ca si peretii lor si-au vandut demnitatea pe bani.
Doua lucruri contau: sa fii liber si cat mai bogat, si sa te supui autoritaii Romei. Categoriile favorizate: preotii si calugarii.
Cum in general toata lumea acceptase ceea ce i se impusese cu forta, omenirea nu avea cum sa vada o iesire din aceasta situatie. A fost nevoie de razboaie sangeroase, mii si mii de eroi, mii si mii de martiri, necunoscuti noua astazi, au hranit pamantul cu sangele lor.
In tot acest timp, tarile Romane, au fost printre singurele libere de influenta aceasta. Romanii din canezate si voivodate, ulterior din Moldova, Transilvania si Tara Romaneasca au dus viata lor, cu razboaiele lor, cu problemele lor. Tarile Romane au fost apararea Europei secole intregi, constituind un scut in fata hoardelor tataresti sau a armatelor otomane. Si nu de multe ori numarul invadatorilor era de zeci de ori mai mare…
Ce putea determina un asemenea curaj, o asemenea determinare, sa castigi intr-o lupta sortita esecului ininte de a incepe? LIBERTATEA!
Poporu Roman a iubit libertatea dintotdeauna. Chiar daca alte natiuni i-au considerat inapoiati si badarani, si o mai fac si astazi, libertatea lor face mai mult decat toata cultura altor natiuni. Sa nu uitam ca fara eroismul romanilor Europa ar fi fost transformata in pasalac turcesc.
De ce evul mediu=intunecat?
-razboaie, molimi, dezastre naturale, robie, toate fara medic, fara vre-o sansa de schimbare.
Daca astazi sunt bolnav, merg la medic, daca sunt nedreptatit ma adresez instantei, daca sunt acuzat pe nedrept, ma pot apara. Atunci asa ceva nu era posibil.
Frumusete in cocina de porci
Si totusi, chiar in acea perioada, in ciuda tuturor vicisitudinilor, a aparut cea mai frumoasa muzica. Bach, Beethoven, etc..,muzica lor fiind ascultata astazi de milioane de oameni din toata lumea. Din muzica lor s-au facut sute de fonduri sonore pentru filme, desene animate, sau documentare. Tot atunci au aparut si o multime de picturi superbe, care astazi se vand cu milioane de euro.

Ar fi mai multe de spus, dar este cert faptul ca aceste realizari sunt infime in comparatie cu indiferenta, nepasarea, cruzimea manifestata de cei in putere fata de popor. Si asta fara a mai vorbi de cea mai urata pata din istoria intregii umanitati:  SCLAVIA.

In multe parti ale Europei, oameni luminati incercau sa deschida mintea multimilor catre o reforma. Sute de reformatori au murit arsi pe rug, adeptii lor au fost alungati din casele lor, din tara lor, traind ca niste straini in lumea asta. Si totusi, ideile lor, au plecat odata cu ei. Si din ele au iesit altii reformatori, care au avut acelasi sfarsit.

Un astfel de om, reformator, a trait si activat in Boemia: JAN HUS. Acesta si-a facut o multime mare de adepti, a starnit revolte, razboaie, a schimbat mentalitatea oamenilor, contribuind la trezirea din somnul mortii unei epoci intunecate. Datorita lui, si a altora ca el, stinta a progresat, sentimentul de libertate si drepturile omului au putut sa apara mai tarziu. Datorita lui, si a altora ca el, noi cei de azi ne bucuram de tot ceea ce stim si putem, liberi, sa facem.
JAN Hus, nu a avut privilegiul sa vada ce realizari s-au facut datorita lui, el a fost ucis, miscarea lui inecata in sange, adeptii lui arsi pe rug.

In astfel de cazuri, cand vrei mai mult, cand te ridici impotriva asupritorului, a tiraniei, vei plati cu viata.

## DAR NOI ITI MULTUMIM JAN HUS!##

Datorita acestor bravi oameni, noi beneficiem astazi de avantajele stiintei, putem sa prosperam, sa decidem pentru noi, sa avem propriile noastre opinii.

Un popor care stie, educat, nu va accepta niciodata orbeste, legi aberante sau tirania, iar scopul Romei era tocmai acesta, sa tina inrobiti, in intuneric si superstitie pe toata lumea. Si cand spunem Roma, vorbim desigur de un sistem de conducere, care avea ca lider pe insusi Papa de la Roma. Orice gluma, orice nesupunere fata de Suveranul Pontif insemna MOARTE.

Papa numea regii, si nu de putine ori tot el ii si dobora. El era “dumnezeu” iar oamenii supusii sai. Si tocmai impotriva lui si a sistemului sau opresor JAN Hus s-a ridicat si a murit ca un martir. Urmasii sai care au scapat cu viata au fugit in strainatate. Si sigurul popor care i-a gazduit a fost poporul moldovean condus de Alexandru cel Bun. Primit cu ospitalitate, li s-a oferit terenuri, si ei si-au intemeiat cetatea HUS, astazi localitatea Hus.

Daca ne amintim de revolutia din decembrie 1989, cand peste 1000 de oameni au murit, sa ne imaginam ca in acele timpuri orase intregi erau pustiite, devastate, populatia macelarita de armate pentru nesupunere, sau pur si simplu pentru jaf.

Poporul roman, ospitalier si plin de dorinta de libertate, a jucat rolul sau important in istoria Europei. Ajutand urmasii lui Jan Hus, s-a vazut clar modul diferit de cel al Europei de a vedea lucrurile.

LIBERTATE—o nazuinta cu care poporul roman s-a nascut, si asa a fost in toata istoria lui,………..pana intr-o zi.

Pana intr-o zi cand, dupa doua razboaie mondiale, parasit de aliatii sai, cu dezbinari interne si cu armata sovietica navalind, Libertatea mult iubita MOARE……Moare…, si timp de 45 de ani scufunda Romania in mocirla si bezna.

Pacat ca dupa 20 de ani de la revolutie, multi oameni nu vad decat constructii si metrou, realizari din epoca de “aur”.        Ce n-a adus in realitate acel regim? – cateva constructii, si multa ignoranta, prostie, incultura si scarba.

45 de ani de totalitarism comunist si romanii au uitat toata istoria lor frumoasa, toti eroii ei, tot ceea ce este demn de dorit: LIBERTATE, ADEVAR, DREPTATE.

45 de ani ne-au dezumanizat, ne-au transformat si acum habar nu avem incotro mergem si de ce.

Alianta NATO si UE, nu sunt solutia izbavitoare. In istorie Europa a fost persecutorul, ea a fost dictatorul, de ce am crede ca nu se va repeta?

RECOMANDARE!

-citi-ti istoria.

-invata-ti istoria.

-invata-ti copiii vostri istoria.

“UN POPOR CARE ISI UITA ISTORIA ESTE CONDAMNAT SA O UITE!”

Comments

Popular posts from this blog

Țări care încep cu litera M

Cunoaște lumea! Lista țărilor lumii, cu litera M Macau,  Macedonia,  Madagascar,  Malawi,  Malaezia,  Maldive,  Mali,  Malta,  Martinique,  Mauritania,  Mauritius,  Maroc,  Mayotte,  Mexic,  Monaco,  Mongolia,  Montserrat,  Mozambic,  Muntenegru

Cate Kilograme are o tona de apa?

Cate kg are o tona? O tona are 1000 Kg.

Am dat cu lavabil si ies pete galbui. Ce sa fac?

In general pete galbene sau galbui apar atunci cand deja avem lavabila data pe pereti sau tavane si dorim sa aplicam alta lavabila peste. Caci pe gletul nou nu are de ce sa iasa pete. Motivele pentru care ies pete galbui pot fi mai multe. Enumeram: oxizi (de la vreo inundatie) pigmentul din veche vopsea suprafata faramicioasa 1. Oxizi Daca a avut loc o inundatie, inflitrare de apa, atunci cand suprafata se ususca, de regula se pateaza. Pata are forme ciudate si este de culoare galbena spre portocaliu, in anumite cazuri cu tenta de maroniu.