Skip to main content

Nevoile esentiale umane

Conform cu Abraham Maslow nevoile umane se impart in 5 categorii: fiziologice (de aer, apa, hrana, sanatate, etc – tot ce tine de functionarea corpului), siguranta (nevoia de a ne simti in siguranta in familie, in casa, pe strada, in societate – nevoia de a avea siguranta zilei de maine si siguranta ca suntem acceptati de cei de langa noi), iubire (o nevoie esentiala am putea spune – a iubi si a fi iubit reprezinta sansa la fericire in sanul familiei umane), respect  sau autorespect (de a capata respectul celor multi prin ceva ce facem noi sau suntem noi), autodepasire – perfectiune (depasirea conditiei majoritati).

  Si totusi, desi aceasta piramida a nevoilor lui Maslow pare a fi cat de cat general-acceptata, exista totusi anumite lagune. De exemplu nevoia de spiritualitate. Nu acea novoie de siguranta ce ii impinge pe unii in sanul unui cult religios, ci comunicarea la nivel spiritual, intelegerea unor lucruri ce nu pot fi explicate prin stiinta, depasirea conditiei de fiinta evoluata din maimuta la cea de fiinta creata.
Si unde este nevoia de a fi bun, de a fi altruist? Plus o multime de alte nevoi ce lipsesc cu desavarsire din lumea noastra.
Observam ca desi traim intr-un secol mult mai civilizat decat cele precedente, ca desi avem mijloacele necesare traiului zilnic fara a fi nevoiti sa trudim la sapa toata ziua, ca desi am putea fi oameni intelegatori si iubitori suntem tot la fel de rai ca si cei de acum 100 – 200 de ani, despre care zicem ca erau oarecum salbatici.  Nu ne deosebim prea mult de ei, doar conduita sociala ne impune anumite limitari si obligatii, insa in esenta suntem o apa si un pamant.   —  Ce s-ar intampla daca maine am pierde thenologia, in special sursa tehnologiei: energia electrica? – Haos! Razboaie civile cu mii si milioane de oameni ucisi, sclavie reinventata peste noapte, omenirea in haos total.
De ce? Pentru ca ne lipseste o nevoie fundamentala: nevoia de a fi om. A fi om inseamna mult mai mult decat a avea trupul unui om si a sti sa folosim cuvintele.
Abia cand vom intelege ce inseamna a fi OM, ce esentiala este novoia de a fi Om, si cand vom dori sa fim Oameni, abia atunci lumea noastra va avea o sansa. Dar cand?
cuvinte cheie: ce inseamna a fi om, nevoi umane, om, omenie, omenirea, piramida nevoilor, umanitate

Comments

Popular posts from this blog

Țări care încep cu litera R

Cunoaște lumea! Lista țărilor lumii, cu litera R  Regatul Unit,   Reunion San Denis, Republica Dominicană,  România,  Rusia,  Ruanda.

Țări care încep cu litera M

Cunoaște lumea! Lista țărilor lumii, cu litera M Macau,  Macedonia,  Madagascar,  Malawi,  Malaezia,  Maldive,  Mali,  Malta,  Martinique,  Mauritania,  Mauritius,  Maroc,  Mayotte,  Mexic,  Monaco,  Mongolia,  Montserrat,  Mozambic,  Muntenegru

Am dat cu lavabil si ies pete galbui. Ce sa fac?

In general pete galbene sau galbui apar atunci cand deja avem lavabila data pe pereti sau tavane si dorim sa aplicam alta lavabila peste. Caci pe gletul nou nu are de ce sa iasa pete. Motivele pentru care ies pete galbui pot fi mai multe. Enumeram: oxizi (de la vreo inundatie) pigmentul din veche vopsea suprafata faramicioasa 1. Oxizi Daca a avut loc o inundatie, inflitrare de apa, atunci cand suprafata se ususca, de regula se pateaza. Pata are forme ciudate si este de culoare galbena spre portocaliu, in anumite cazuri cu tenta de maroniu.