O traditie frumoasa pe care foarte multi romani o indragesc este data de ouale rosii de Paste. Dar cum se vopsesc ouale?
Sunt cateva reguli simple ce trebuiesc urmate.
1. Oua proaspete.
Pentru ca nimeni nu va vopsi doar 3 oua ci mult mai multe, acest lucru insemnand ca ouale vopsite vor sta o vreme in debara sau frigider – timp in care s-ar strica. Daca sunt proaspete posibilitatea alterarii lor este mult mai mica decat in cazul unor oua deja expirate. Si Doamne fereste de o boala datorata oualelor stricate! (amintim aici doar de hepatita).
2. Pregatirea oualelor
Ouale trebuisc scoase din frigider cu cateva ore inainte si mentinute la temperatura camerei. Apoi se degreseaza cu detergent de bucatarie. Etapa urmatoare: se aseaza intr-o cratita mare in asa fel incat sa nu existe mai mult straturi (oua peste oua) pentru a evita spargerea lor. Se fierb circa 10-15 minute la foc mic.
3. Vopseaua
Intr-o cratita se prepara vopseaua. Indiferent de metoda aleasa pentru vopsit vopseaua va fi fierbinte in momentul in care ouale fierte vor fi introduse in ea. Aici vor ramane in jur de 5 minute apoi se vor scoate afara. Se vor lasa un pic la uscat si apoi se ung cu ulei pentru stralucire.
Diferite metode
Vopsea clasica: la pliculet – a se respecta indicatiile de pe pliculet!
Vopsea naturala: oua fierte in zeama de coji de ceapa rosie sau in zeama de sfecla.
Sunt cateva reguli simple ce trebuiesc urmate.
1. Oua proaspete.
Pentru ca nimeni nu va vopsi doar 3 oua ci mult mai multe, acest lucru insemnand ca ouale vopsite vor sta o vreme in debara sau frigider – timp in care s-ar strica. Daca sunt proaspete posibilitatea alterarii lor este mult mai mica decat in cazul unor oua deja expirate. Si Doamne fereste de o boala datorata oualelor stricate! (amintim aici doar de hepatita).
2. Pregatirea oualelor
Ouale trebuisc scoase din frigider cu cateva ore inainte si mentinute la temperatura camerei. Apoi se degreseaza cu detergent de bucatarie. Etapa urmatoare: se aseaza intr-o cratita mare in asa fel incat sa nu existe mai mult straturi (oua peste oua) pentru a evita spargerea lor. Se fierb circa 10-15 minute la foc mic.
3. Vopseaua
Intr-o cratita se prepara vopseaua. Indiferent de metoda aleasa pentru vopsit vopseaua va fi fierbinte in momentul in care ouale fierte vor fi introduse in ea. Aici vor ramane in jur de 5 minute apoi se vor scoate afara. Se vor lasa un pic la uscat si apoi se ung cu ulei pentru stralucire.
Diferite metode
Vopsea clasica: la pliculet – a se respecta indicatiile de pe pliculet!
Vopsea naturala: oua fierte in zeama de coji de ceapa rosie sau in zeama de sfecla.
Comments