Skip to main content

Brexit - implicatii uriase ale deciziei U.K. de a parasi U.E.

Brexit, U.K. si U.E. - termeni extrem de folositi in ultima perioada. Si de ce nu, caci importanta lor trece dincolo de cateva procente ale ratei de schimb valutar.
Am asistat in ultimele zile la o lovitura grea primita de U.K. din partea U.E.

Daca U.E. a inceput cu ceva decenii in urma ca simpla unealta economica, in zilele noastre s-a ridicat ca un mogul estrem de puternic ce detine putere econimica si legislativa, si este capabil de a scutura din temelii o tara mica. Si trebuie inteles pe deplin ca U.K. nu este o tara mica, ci una puternica cu vaste resurse. Si chiar si asa, in momentul in care 51% din populatia a votat iesirea din Uniune economia U.K. s-a clatinat, pierzand sute de milioane in doar cateva ore. Iar prognoza economica pentru viitorul apropiat este foarte cenusie.
Pierderea suferita de U.K. nu s-a datorat intrarii acestei tari in vreun razboi, sau sa fi avut loc aici vreo calamitate de proportii, ci pentru ca doreste iesirea din Uniune. Iar iesirea din Uniune lasa cicatrice adanci, cel mai probabil un semnal de alarma pentru viitor, in cazul in care o alta tara membra U.E. ar dori sa faca aceeasi miscare trebuie sa inteleaga ca este un pret de platit pentru asta.
Daca U.K. este o tara puternic economica, ce s-ar fi intamplat cu o tara mai mica si mai slaba econimic, gen Lituania sau Romania? Probabil ca ar fi intrat in faliment.
Este adevarata afirmatia ca U.K. este mai puternica in U.E.?
Cu siguranta ca da. Intotdeauna ca tara sau individ solitar ai mai putine sanse decat in grup. Cu toate ca U.K. s-ar putea descurca si singura fara probleme prea mari daca ne gandim la tari ce le sunt loiale, gen U.S.A., Australia, Noua Zeilanda, Canada, India, etc. Si iarasi foarte important trebuie tinut cont de faptul ca Anglia (baza U.K.) a fost cea care a colonizat jumatate din planeta aducand odata cu colonizarea si dezvoltarea.
Va iesi U.K. din Uniune sau nu?
In momentul de fata U.K. nu a venit cu ceva oficial in acest sens. Este insa prima tara care voteaza impotriva Uniunii si avem doua variante:
1. U.K. va iesi si U.E. pierde din putere, desi va incerca sa ridice stacheta in cadrul Uniunii
2. U.K. cedeaza in fata presiunilor economice (Banca Europeana) si nu va mai iesi, in acest caz U.E. devina mai puternica ca niciodata.
Pericolul unei U.E. puternice
In cazul in care U.K. decide sa nu mai iasa din Uniune, tara ramane cu pierderea suferita dar va amortiza pierderea rapid, iar U.E. se ridica victorioasa. Pe viitor o alta tara U.E. care va mai dori sa se opuna legilor U.E. se va gandi mult, se va gandi iarasi, si apoi va renunta la idee.
Daca U.K. nu va mai iesi, acest lucru va ramane in istorie, cum ca o tara puternica a incercat si a esuat lamentabil, dovada ca o alta tara mai slaba - nici sa nu se mai gandeasca la asta.
Implicatii si complicatii - si avantaje
Avantajele unei Uniuni puternice sunt multiple: economice, politice, militare, etc. O Uniune puternica inseamna o situatie financiara stabila, o siguranta si un viitor asigurat.
Dar asta pana in ziua cand liderii Uniunii adopta ceva legi gresite, si nimeni nu mai are curajul sa riposteze.

Comments

Popular posts from this blog

Țări care încep cu litera R

Cunoaște lumea! Lista țărilor lumii, cu litera R  Regatul Unit,   Reunion San Denis, Republica Dominicană,  România,  Rusia,  Ruanda.

Țări care încep cu litera M

Cunoaște lumea! Lista țărilor lumii, cu litera M Macau,  Macedonia,  Madagascar,  Malawi,  Malaezia,  Maldive,  Mali,  Malta,  Martinique,  Mauritania,  Mauritius,  Maroc,  Mayotte,  Mexic,  Monaco,  Mongolia,  Montserrat,  Mozambic,  Muntenegru

Am dat cu lavabil si ies pete galbui. Ce sa fac?

In general pete galbene sau galbui apar atunci cand deja avem lavabila data pe pereti sau tavane si dorim sa aplicam alta lavabila peste. Caci pe gletul nou nu are de ce sa iasa pete. Motivele pentru care ies pete galbui pot fi mai multe. Enumeram: oxizi (de la vreo inundatie) pigmentul din veche vopsea suprafata faramicioasa 1. Oxizi Daca a avut loc o inundatie, inflitrare de apa, atunci cand suprafata se ususca, de regula se pateaza. Pata are forme ciudate si este de culoare galbena spre portocaliu, in anumite cazuri cu tenta de maroniu.