Skip to main content

Nu intelegem dar credem ca stim totul


De regula nu stim ce inseamna, cum functioneaza sau cum este in realitate ceva sau cineva, dar ne formam o opinie si credem cu tarie in ea. Mai mult chiar ne contrazicem cu altii impunandu-ne propria parere, si de multe ori nu cedam nici in fata dovezilor convingatoare.
   Daca totusi intr-o zi ne decidem sa studiem fenomenul si incepem minutios de la zero, cand vom ajunge sa pricepem macar 25% din el vom realiza ca ceea ce credeam noi intial este o totala eroare, foarte departe de adevar.

citeste si:  Secretul fericirii: echilibru in toate

Ca exemplu vom lua un barbat ce vede o femeie venind din departare (poate fi si o femeie ce vede un barbat). 
Privim si vedem ca vine o persoana. Apropiindu-se la o oarecare distanta remarcam ca are forme femeiesti. Cu cat se apropie, pas cu pas, observam ca este o femeie frumoasa si imediat in mintea noastra ne cream imaginea ei. Si mintea noastra este extrem de puternica, atat de puternica incat daca lasam imaginatia sa curga vom avea detalii multiple despre aceasta femeie. Insa cu cat se apropie de noi observam ca unele detalii pe care le credeam despre ea au fost false: o simpla imaginatie. Si cand intr-un final ajunge langa noi: observam ca un numar foarte mic, infim chiar, din ce ne imaginam noi se mai adevereste.
Astfel prima faza s-a incheiat. Ce credeam noi s-a dovedit fals. 
Insa exista si o a doua faza:
Presupunem ca intram in discutie cu femeia, si reusim sa stabilim o oarecare relatie. Intr-un timp relativ scurt (sau lung - irelevant) vom incepe sa o cunoastem mai bine: obiceiuri, opinii, dorinte, calitati si defecte, etc. Cand intr-un final vom spune stop! cand putem spune ca stim cel putin 25% din ceea ce inseamna aceasta femeie, si cand vom reveni la ideea primara (atunci cand am vazut-o primata data la distanta) vom observa ca aproape nimic din ce am crezut noi atunci nu se adevereste.
La fel se intampla cu mai totul. Imaginatia noastra ne poate oferi raspunsuri surogate la diverse intrebari pe care ni le punem, insa surogatele nu tin loc de raspunsul exact. Si desi este adevarat ca in anumite cazuri adevarul este oribil si ar fi fost mai bine sa nu il aflam, de regula surogatul este o minciuna, si ar fi pacat sa traim in minciuna cand am putea afla raspunsul la intrebarea sau intrebarile noastre. Si asta mai ales in zilele noastre cand internetul este un instrument fenomenal. Putem numi wikipedia ca exemplu, imensa enciclopedie online.
Nota!
De ce am folosit termenul "25%"?  Pentru ca este imposibil sa cunoastem absolut totul despre cineva sau ceva. De aceea un 25% reprezinta un minim ipotetic pe care l-am putea intelege, suficient cat sa avem o ideea destul de buna.

Comments

Popular posts from this blog

Țări care încep cu litera M

Cunoaște lumea! Lista țărilor lumii, cu litera M Macau,  Macedonia,  Madagascar,  Malawi,  Malaezia,  Maldive,  Mali,  Malta,  Martinique,  Mauritania,  Mauritius,  Maroc,  Mayotte,  Mexic,  Monaco,  Mongolia,  Montserrat,  Mozambic,  Muntenegru

Cate Kilograme are o tona de apa?

Cate kg are o tona? O tona are 1000 Kg.

Am dat cu lavabil si ies pete galbui. Ce sa fac?

In general pete galbene sau galbui apar atunci cand deja avem lavabila data pe pereti sau tavane si dorim sa aplicam alta lavabila peste. Caci pe gletul nou nu are de ce sa iasa pete. Motivele pentru care ies pete galbui pot fi mai multe. Enumeram: oxizi (de la vreo inundatie) pigmentul din veche vopsea suprafata faramicioasa 1. Oxizi Daca a avut loc o inundatie, inflitrare de apa, atunci cand suprafata se ususca, de regula se pateaza. Pata are forme ciudate si este de culoare galbena spre portocaliu, in anumite cazuri cu tenta de maroniu.