Skip to main content

In sfarsit, nefumator - "Metoda usoara a lui Allen Carr” - Capitolul 12

RELAXAREA



 Majoritatea fumătorilor cred că o ţigară îi ajută să se relaxeze. De fapt, nicotina e un compus chimic cu efect stimulator. După ce fumezi două ţigări una după alta, vei constata că pulsul ţi s-a accelerat.

 Una dintre ţigările favorite pentru cei mai mulţi fumători este aceea de după masă. Masa înseamnă un moment din zi când ne oprim din lucru, ne aşezăm, ne odihnim, ne potolim foamea şi setea şi ne simţim apoi mulţumiţi. Totuşi, bietul fumător nu se poate relaxa, căci mai are o foame de potolit. Se gândeşte la ţigară ca la o apoteoză, însă e vorba doar de micul monstru care trebuie hrănit.


 Adevărul este că dependentul de nicotină nu se poate relaxa complet niciodată, şi pe măsură ce înaintează în viaţă, este din ce în ce mai rău.

 Cei mai nerelaxaţi oameni de pe planetă nu sunt nefumătorii, ci acele persoane de 50 de ani, cu responsabilităţi serioase la serviciu, care fumează ţigară după ţigară, tuşesc şi expectorează tot timpul, au hipertensiune şi se enervează din orice nimic. În această fază, ţigara nu mai uşurează nici măcar parţial simptomele pe care ea însăşi le produce.

 Îmi amintesc de vremurile când eram contabil şi tânăr tată de familie. Dacă unul dintre copii făcea vreo năzbâtie cât de mică, îmi pierdeam complet cumpătul. Mi se părea că eram posedat de un duh rău. Şi ştiu acum că într-adevăr ceva mă poseda, numai că vinovatul nu era vreun defect de caracter, ci micul monstru – nicotina. Credeam pe atunci că duc povara tuturor grijilor din lume, însă privind în urmă mă întreb unde era acel stres uriaş. Eram stăpân pe viaţa mea în toate privinţele, mai puţin una: ţigara era stăpână pe mine. Partea cea mai tristă este că nici astăzi nu-i pot convinge pe copiii mei că numai fumatul mă făcea nervos. Ori de câte ori aud un fumător care încearcă să-şi justifice adicţia, copiii mei primesc un mesaj de genul:

« Ţigările calmează – te ajută să te relaxezi. »

 Cu câţiva ani în urmă, organismele de adopţie britanice au afirmat că se vor opune adopţiei copiilor de către fumători. Cineva i-a sunat, plin de indignare: « Greşiţi total, le-a spus. Când eram copil, dacă trebuia să discut cu mama o problemă spinoasă, aşteptam până aprindea o ţigară, pentru că devenea mai relaxată. » De ce nu putea să discute cu ea când nu fuma? De ce sunt fumătorii atât de tensionaţi când nu fumează, chiar şi după o masă luată la restaurant? De ce nefumătorii sunt complet relaxaţi atunci? De ce nu sunt fumătorii capabili să se relaxeze fără ţigară? Data viitoare când te afli într-un supermarket şi vezi o tânără mamă ţipând la copilul ei, observ-o când iese din magazin. Primul lucru pe care-l va face este să-şi aprindă o ţigară. Începe să observi fumătorii, mai ales când nu li se permite să fumeze. Vei vedea că îşi ţin mâinile pe lângă gură, că bat darabana cu degetele, că îşi bâţâie piciorul, că îşi răsucesc şuviţe de păr sau strâng din dinţi. Fumătorii nu sunt relaxaţi. Au uitat ce înseamnă să fii complet relaxat. Iată una dintre multele bucurii care te aşteaptă.

 Povestea asta cu fumatul e cam ca atunci când o muscă e prinsă de o floare carnivoră. La început musca înghite nectar. Şi deodată, nu se ştie cum, floarea înghite musca.

 N-a venit oare vremea să ieşi din floarea aceea?

Comments

Popular posts from this blog

Țări care încep cu litera R

Cunoaște lumea! Lista țărilor lumii, cu litera R  Regatul Unit,   Reunion San Denis, Republica Dominicană,  România,  Rusia,  Ruanda.

Țări care încep cu litera M

Cunoaște lumea! Lista țărilor lumii, cu litera M Macau,  Macedonia,  Madagascar,  Malawi,  Malaezia,  Maldive,  Mali,  Malta,  Martinique,  Mauritania,  Mauritius,  Maroc,  Mayotte,  Mexic,  Monaco,  Mongolia,  Montserrat,  Mozambic,  Muntenegru

Am dat cu lavabil si ies pete galbui. Ce sa fac?

In general pete galbene sau galbui apar atunci cand deja avem lavabila data pe pereti sau tavane si dorim sa aplicam alta lavabila peste. Caci pe gletul nou nu are de ce sa iasa pete. Motivele pentru care ies pete galbui pot fi mai multe. Enumeram: oxizi (de la vreo inundatie) pigmentul din veche vopsea suprafata faramicioasa 1. Oxizi Daca a avut loc o inundatie, inflitrare de apa, atunci cand suprafata se ususca, de regula se pateaza. Pata are forme ciudate si este de culoare galbena spre portocaliu, in anumite cazuri cu tenta de maroniu.