Skip to main content

In sfarsit, nefumator - "Metoda usoara a lui Allen Carr” - Capitolul 29


ÎMI VA LIPSI ŢIGARA?



 Nu! De îndată ce micul monstru a murit şi corpul tău nu mai doreşte nicotină, orice spălare a creierului se va evapora şi vei descoperi că eşti mai bine echipat, atât fizic şi mental, nu numai să înfrunţi stresul şi presiunile vieţii, ci şi să te bucuri la maximum de momentele bune.

 Există un singur pericol – influenţa celor care încă fumează. « Găina vecinului face ouă mai bune » caracterizează multe aspecte ale vieţii şi e uşor de înţeles. Oare de ce, cu toate că dezavantajele fumatului sunt enorme în comparaţie cu iluzoriile « avantaje », foştii fumători au tendinţa să-i invidieze pe fumători?

 Dacă ţinem cont de spălarea creierului la care am fost supuşi în copilărie, este de înţeles de ce cădem în capcană. Cum se face că, o dată ce am izbutit să scăpăm de « obicei », mulţi dintre noi recădem exact în aceeaşi capcană? Cei care ne influenţează sunt fumătorii.


 De obicei se întâmplă în ocazii conviviale, în special după masă. Fumătorul îşi aprinde ţigara şi fostul fumător simte dorinţa. Iată o stranie anomalie, mai ales când ştii ce spun sondajele sociologice: nu numai că orice nefumător din lume e fericit să fie nefumător, dar orice fumător din lume, cu tot creierul lui supus adicţiei, spălat şi nutrind iluzia că ţigara îi produce plăcere sau îl relaxează, doreşte să nu fi devenit dependent. Atunci, de ce unii nefumători îi invidiază pe fumători în asemenea ocazii? Există două motive:

« Doar o ţigară ». Adu-ţi aminte: nu există aşa ceva. Nu mai vedea ocazia aceea izolată şi începe s-o priveşti din punctul de vedere al fumătorului. Poate că îl invidiezi, dar el e nemulţumit de ce face: el te invidiază pe tine! Observă-i pe fumători, căci s-ar putea să fie cel mai puternic imbold să nu fumezi. Observă cât de repede arde ţigara, cât de repede trebuie fumătorul să-şi aprindă alta. Observă mai ales cum nu-şi dă seama că fumează, cum însuşi gestul de a-şi aprinde ţigara e automat. Aminteşte-ţi: nu-i place, doar că nu poate simţi plăcere dacă nu fumează. Şi mai ales adu-ţi aminte că atunci când va pleca din preajma ta va trebui să fumeze în continuare. Mâine dimineaţă când se trezeşte cu pieptul încărcat de funingine ca un horn, va trebui să se sufoce singur în continuare. Când îşi va face socotelile băneşti, când va veni ziua naţională antifumat, când îi vor cădea ochii data viitoare pe avertismentul Ministerului Sănătăţii, când îl vor trece fiori reci auzind de o cunoştinţă care a făcut cancer, când se va afla în biserică, în metrou, în vizită la cineva internat la spital, în compania unui nefumător – de fiecare dată va trebui să continue această viaţă nenorocită în care plăteşte până peste cap, la propriu şi la figurat, doar pentru privilegiul de a se autodistruge fizic şi mental. Se confruntă cu o viaţă de mizerie, de respiraţie urât mirositoare, de dinţi pătaţi, cu o viaţă de sclavie, de autodistrugere, de umbre negre cuibărite în minte. Şi toate astea cu ce scop? Iluzoria revenire la starea în care se afla înainte de a deveni dependent.

Al doilea motiv pentru care unii foşti fumători simt dorinţa să fumeze în asemenea ocazii este acela că fumătorul face ceva, în speţă fumează o ţigară, iar nefumătorul nu face nimic, aşa că se simte privat de ceva. Să-ţi fie limpede – înainte de a-ţi aprinde ţigara: nu nefumătorul este privat de vreun lucru, fumătorul e cel privat de:

· SĂNĂTATE

· ENERGIE

· BANI

· ÎNCREDERE

· LINIŞTE SUFLETEASCĂ

· CURAJ

· SENINĂTATE

· LIBERTATE

· RESPECT DE SINE.

Dezobişnuieşte-te să-i invidiezi pe fumători şi începe să-i vezi aşa cum sunt în realitate nişte fiinţe mizerabile  şi demne de milă. Ştiu, eu însumi am fost cel mai rău din tagma asta. De aceea citeşti această carte, iar aceia care nu suportă adevărul, aceia care trebuie să se amăgească în continuare sunt cei mai demni de milă dintre toţi.

Nu invidiezi un dependent de heroină, nu-i aşa? Heroina ucide în Marea Britanie în jur de 100 de persoane pe an. Nicotina ucide peste 120 000 de persoane pe an şi 2,5 milioane în întreaga lume. Deja a ucis mai mulţi oameni de pe planetă decât toate războaiele din istorie.

Comments

Popular posts from this blog

Țări care încep cu litera R

Cunoaște lumea! Lista țărilor lumii, cu litera R  Regatul Unit,   Reunion San Denis, Republica Dominicană,  România,  Rusia,  Ruanda.

Țări care încep cu litera M

Cunoaște lumea! Lista țărilor lumii, cu litera M Macau,  Macedonia,  Madagascar,  Malawi,  Malaezia,  Maldive,  Mali,  Malta,  Martinique,  Mauritania,  Mauritius,  Maroc,  Mayotte,  Mexic,  Monaco,  Mongolia,  Montserrat,  Mozambic,  Muntenegru

Am dat cu lavabil si ies pete galbui. Ce sa fac?

In general pete galbene sau galbui apar atunci cand deja avem lavabila data pe pereti sau tavane si dorim sa aplicam alta lavabila peste. Caci pe gletul nou nu are de ce sa iasa pete. Motivele pentru care ies pete galbui pot fi mai multe. Enumeram: oxizi (de la vreo inundatie) pigmentul din veche vopsea suprafata faramicioasa 1. Oxizi Daca a avut loc o inundatie, inflitrare de apa, atunci cand suprafata se ususca, de regula se pateaza. Pata are forme ciudate si este de culoare galbena spre portocaliu, in anumite cazuri cu tenta de maroniu.