Skip to main content

In sfarsit, nefumator - "Metoda usoara a lui Allen Carr” - Capitolul 10

PLICTISEALA



 Dacă în clipa asta fumezi, probabil că uitaseşi deja ce faci – până când ţi-am reamintit eu.

 O altă idee aberantă despre fumat este că te ajută să scapi de plictiseală. Plictiseala e o stare de spirit. Când fumezi o ţigară, mintea ta nu spune: « Fumez o ţigară, fumez o ţigară! » Asta se întâmplă doar când ai fost lipsit multă vreme de ţigară, când te străduieşti să fumezi mai puţin sau când aprinzi primele câteva ţigări după ce ai încercat, fără succes, să te laşi.


 Lucrurile stau de fapt astfel: dacă eşti dependent de nicotină şi nu fumezi, ceva îţi lipseşte. Când mintea îţi este ocupată cu ceva nestresant, poţi rezista vreme îndelungată fără ca absenţa drogului să te deranjeze. În schimb, dacă te plictiseşti, nu există nimic care să-ţi distragă mintea de la fumat, aşa că hrăneşti monstrul. Când devii delăsător (adică nu încerci să te laşi de fumat ori să reduci numărul de ţigări) până şi gestul de a aprinde ţigara devine înconştient. Chiar fumătorii de pipă sau cei care-şi ruleazăsinguri ţigările pot parcurge ritualul în mod automat. Dacă încearcă să-şi amintească ţigările fumate de-a lungul unei zile, fumătorul nu-şi poate aminti decât o mică parte – prima ţigară de dimineaţă sau cea de după o masă.

 Adevărul este că ţigările mai curând sporesc, indirect, plictiseala, căci te fac să te simţi fără vlagă, şi în loc să fie activi, fumătorii au tendinţa să lenevească, plictisiţi, calmându-şi chinul lipsit de nicotină.

 Iată de ce este atât de important să contracarezi spălarea creierului. Cum fumătorii au într-adevăr tendinţa să fumeze când sunt plictisiţi şi cum ni s-a spus dintotdeauna că fumatul înlătură plictiseala, nu ne trece prin minte să ne îndoim de acest lucru. La fel, o altă formă de spălare a creierului, ne-a inoculat convingerea că guma de mestecat relaxează. Într-adevăr, oamenii tensionaţi au tendinţa să scrâşnească din dinţi. Tot ce face guma de mestecat este să-ţi dea o motivaţie logică pentru scrâşnitul din dinţi. Data viitoare când vezi pe cineva mestecând gumă, observă-l cu atenţie şi gândeşte-te dacă arată relaxat sau tensionat. Şi observă-i pe fumătorii care fumează de plictiseală. Tot plictisiţi arată! Ţigara nu înlătură plictiseala.

 Ca fost fumător ţigară de la ţigară, te pot asigura că nu există în viaţă o activitate mai plictisitoare decât să aprinzi nişte ţigări mizerabile una după alta, zi de zi, an de an.

Comments

Popular posts from this blog

Țări care încep cu litera R

Cunoaște lumea! Lista țărilor lumii, cu litera R  Regatul Unit,   Reunion San Denis, Republica Dominicană,  România,  Rusia,  Ruanda.

Țări care încep cu litera M

Cunoaște lumea! Lista țărilor lumii, cu litera M Macau,  Macedonia,  Madagascar,  Malawi,  Malaezia,  Maldive,  Mali,  Malta,  Martinique,  Mauritania,  Mauritius,  Maroc,  Mayotte,  Mexic,  Monaco,  Mongolia,  Montserrat,  Mozambic,  Muntenegru

Am dat cu lavabil si ies pete galbui. Ce sa fac?

In general pete galbene sau galbui apar atunci cand deja avem lavabila data pe pereti sau tavane si dorim sa aplicam alta lavabila peste. Caci pe gletul nou nu are de ce sa iasa pete. Motivele pentru care ies pete galbui pot fi mai multe. Enumeram: oxizi (de la vreo inundatie) pigmentul din veche vopsea suprafata faramicioasa 1. Oxizi Daca a avut loc o inundatie, inflitrare de apa, atunci cand suprafata se ususca, de regula se pateaza. Pata are forme ciudate si este de culoare galbena spre portocaliu, in anumite cazuri cu tenta de maroniu.