Skip to main content

In sfarsit, nefumator - "Metoda usoara a lui Allen Carr” - Capitolul 30

MĂ VOI ÎNGRĂŞA?



 Iată alt mit legat de fumat, un mit răspândit mai ales de fumătorii care, încercând să se lase prin Metoda voinţei, înlocuiesc ţigara cu dulciuri şi altele, ca să-şi aline simptomele privării de nicotină. Ultimele seamănă foarte bine cu simptomele foamei şi cele două sunt uşor de confundat. Totuşi, în timp ce simptomele foamei dispardacă mănânci, cele ale lipsei de nicotină nu sunt satisfăcute complet niciodată.

 La fel ca în cazul oricărui drog, după o vreme corpul devine imun şi drogul nu mai înlătură complet simptomele. De îndată ce stingem ţigara, nicotina părăseşte rapid corpul astfel că dependentul de nicotină are o foame de drog permanentă. În cele din urmă, tendinţa naturală este să fumezi ţigară de la ţigară. Totuşi, majoritatea fumătorilor nu fac asta dintr-unul sau din ambele motive de mai jos.


Banii – nu-şi pot permite să mărească doza.

Sănătatea: ca să ne alinăm simptomele suntem nevoiţi să luăm o otravă, ceea ce înseamnă o reglare automată a numărului de ţigări pe care le putem fuma.

Fumătorul rămâne aşadar cu o foame permanentă, pe care nu o poate satisface niciodată. Iată de ce mulţi fumători ajung să mănânce excesiv, să bea excesiv sau chiar să ia alte droguri ca să-şi satisfacă golul. (Majoritatea alcoolicilor sunt mari fumători. Mă întreb dacă adevărata problemă nu e fumatul!)

Tendinţa firească a fumătorului este să înlocuiască mâncarea cu nicotina. În timpul anilor mei de coşmar, ajunsesem în stadiul în care renunţasem complet la micul dejun şi la masa de prânz. Fumam nonstop toată ziua. În ultimii ani abia aşteptam să vină seara pentru că doar atunci mă puteam opri din fumat. Şi ciuguleam toată seara. Credeam că mi-e foame, când de fapt era vorba de simptomele lipsei de nicotină. Cu alte cuvinte, în timpul zilei înlocuiam mâncarea cu nicotina, iar seara înlocuiam nicotina cu mâncare. Aveam pe atunci vreo 12 kilograme mai mult ca acum şi nu le puteam da jos cu nici un chip.

O dată ce micul monstru îţi părăseşte corpul, senzaţia aceea cumplită de nesiguranţă dispare. Îţi revine încrederea în sine, împreună cu un minunat sentiment de autorespect. Dobândeşti o siguranţă care-ţi permite să preiei controlul asupra vieţii tale, nu numai în privinţa obiceiurilor alimentare, ci în toate privinţele. Este unul dintre multele avantaje importante ale eliberării de ţigară.

Aşa cum spuneam, mitul îngrăşării s-a născut din folosirea de substitute în perioada de abstinenţă. De fapt, aceste substitute nu te ajută. E mai greu, nu mai uşor, cu ele. Explic în detaliu acest lucru într-un capitol următor.

Dacă urmezi toate instrucţiunile, îngrăşarea n-ar trebui să devină o problemă. Totuşi, dacă ai deja o problemă cu greutatea, îţi recomand să citeşti cartea mea pe această temă (Allen Carrr’s EASYWEIGH to Lose Weight, apărută la Penguin), care e bazată pe aceleaşi principii ca METODA UŞOARĂ şi transformă controlul greutăţii într-o plăcere.


Comments

Popular posts from this blog

Țări care încep cu litera R

Cunoaște lumea! Lista țărilor lumii, cu litera R  Regatul Unit,   Reunion San Denis, Republica Dominicană,  România,  Rusia,  Ruanda.

Țări care încep cu litera M

Cunoaște lumea! Lista țărilor lumii, cu litera M Macau,  Macedonia,  Madagascar,  Malawi,  Malaezia,  Maldive,  Mali,  Malta,  Martinique,  Mauritania,  Mauritius,  Maroc,  Mayotte,  Mexic,  Monaco,  Mongolia,  Montserrat,  Mozambic,  Muntenegru

Am dat cu lavabil si ies pete galbui. Ce sa fac?

In general pete galbene sau galbui apar atunci cand deja avem lavabila data pe pereti sau tavane si dorim sa aplicam alta lavabila peste. Caci pe gletul nou nu are de ce sa iasa pete. Motivele pentru care ies pete galbui pot fi mai multe. Enumeram: oxizi (de la vreo inundatie) pigmentul din veche vopsea suprafata faramicioasa 1. Oxizi Daca a avut loc o inundatie, inflitrare de apa, atunci cand suprafata se ususca, de regula se pateaza. Pata are forme ciudate si este de culoare galbena spre portocaliu, in anumite cazuri cu tenta de maroniu.