Cauta

Sunday, 27 September 2015

In sfarsit, nefumator - "Metoda usoara a lui Allen Carr” - Capitolul 8

CHINUL LIPSEI DE NICOTINĂ Aşa cum explicam mai devreme, fumătorii cred că fumează de plăcere, ca să se relaxeze sau ca să aibă un soi de stimulare. În realitate, se iluzionează. Fumează de fapt ca să-şi calmeze chinul lipsei de nicotină.

 La începutul vieţii noastre de fumători, folosim ţigara când suntem în societate, ca pe un sprijin. Putem să ne servim de ea ori s-o abandonăm. Şi totuşi, ciclul subtil a fost declanşat. Subconştientul nostru începe să înveţe că a fuma din când în când o ţigară este ceva plăcut.


 Cu cât devenim mai dependenţi de drog, cu atât nevoia de a ne calma chinul lipsei lui este mai mare, şi cu cât ţigara ne trage mai tare în jos, cu atât ne amăgim mai mult că se întâmplă contrariul. Totul se petrece atât de lent, atât de gradat, încât nici măcar nu ne dăm seama. Nu ne simţim într-o zi altfel decât în ziua precedentă. Majoritatea fumătorilor nici nu realizează că sunt dependenţi până când nu încearcă să se lase – şi, chiar atunci, mulţi nu-şi recunosc dependenţa. Un mic procent de viteji îţi ţin capul în nisip toată viaţa, încercând să-i convingă pe alţii şi pe ei înşişi că le place ţigara.

 Am avut conversaţia următoare cu sute de adolescenţi:

 EU: Cred că-ţi dai seama că nicotina e un drog şi că singurul motiv pentru care fumezi este că nu te poţi lăsa.

 A: Nu-I adevărat! Îmi place. Dacă nu mi-ar plăcea, m-aş lăsa.

 EU: Lasă-te doar o săptămână ca să-mi dovedeşti că, dacă vrei, poţi.

 A: Nu e nevoie. Îmi place. Dacă aş vrea să mă las, m-aş lăsa.

 EU: Lasă-te doar o săptămână ca să-ţi dovedeşti ţie însuţi că nu eşti dependent.

 A: Ce rost are? Îmi place.

 Aşa cum am mai spus, fumătorii au tendinţa să-şi calmeze chinul lipsei de nicotină în momentele de stres, de plictiseală, de concentrare, de relaxare sau când există o combinaţie oarecare a acestor stări. Chestiunea e explicată în detaliu în următoarele capitole.


No comments:

Post a Comment

Comentariile spam, cele ce fac reclame sau cele ce aduc jigniri, instigari la violenta sau ura de rasa, si fara a ne limita la atat, tot ce nu este potrivit pentru un comentariu nu va fi aprobat.

Popular Posts