Cauta

Sunday, 27 September 2015

In sfarsit, nefumator - "Metoda usoara a lui Allen Carr” - Capitolul 5

DE CE CONTINUĂM SĂ FUMĂM? Cu toţii începem să fumăm din motive prosteşti – de obicei sub presiunea semenilor sau când ne aflăm în societate - , dar, când simţim că am devenit dependenţi, de ce continuăm?

 Nici un fumător nu ştie de ce fumează. Dacă fumătorii ar şti adevăratul motiv, n-ar mai fuma. Am pus această întrebare la mii de fumători în cursul consultaţiilor. Adevăratul răspuns este valabil pentru toţi, însă varietatea răspunsurilor pe care le-am primit e infinită. Acest moment al consultaţiei mi se pare cel mai amuzant şi totodată cel mai trist.


 Toţi fumătorii ştiu în străfundul sufletului lor că sunt nişte proşti. Ştiu că n-aveau nevoie să fumeze înainte să devină dependenţi. Cei mai mulţi îşi amintesc ce gust groaznic a avut prima ţigară şi cât s-au străduit ca să devină dependenţi. Partea cea mai sâcâitoare este că îşi dau seama că nefumătorii nu pierd nimic şi că se amuză pe socoteala lor.

 Totuşi, fumătorii sunt fiinţe umane raţionale şi inteligente. Ştiu că, în ceea ce priveşte sănătatea, riscă enorm şi ştiu că, de-a lungul vieţii, cheltuiesc o avere. Prin urmare au nevoie de o explicaţie raţională ca să-şi justifice obiceiul.

 Adevăratul motiv pentru care fumătorii continuă să fumeze e o subtilă combinaţie de factori pe care o să-i detaliez în următoarele două capitole. Factorii se numesc:

ADICŢIA LA NICOTINĂ.

SPĂLAREA CREIERULUI.

No comments:

Post a Comment

Comentariile spam, cele ce fac reclame sau cele ce aduc jigniri, instigari la violenta sau ura de rasa, si fara a ne limita la atat, tot ce nu este potrivit pentru un comentariu nu va fi aprobat.

Popular Posts