Skip to main content

In sfarsit, nefumator - "Metoda usoara a lui Allen Carr” - Capitolul 16

O SĂ ECONOMISESC SĂPTĂMÂNAL SUMA X



 N-am să repet niciodată îndeajuns că ne este greu să ne lăsăm de fumat din cauza spălării creierului, şi cu cât vom contracara în mai mare măsură apălarea creierului, cu atât ne va fi mai uşor să ne atingem scopul.

 Din când în când, îi atac pe aşa-numiţii fumători învederaţi. După definiţia mea, un fumător învederat este cineva care îşi poate permite să fumeze, nu crede că îşi pune în pericol sănătatea şi nu-i pasă că e stigmatizat de societate. (În zilele noastre nu există prea mulţi.)

 Dacă e vorba de un tânăr, îi spun: « Nu pot să cred că nu-ţi pasă cât cheltuieşti! »


 De obicei, se luminează la faţă. Dacă l-aş fi atacat în privinţa sănătăţii sau a stigmatului social, s-ar fi simţit prins pe picior greşit, dar dacă e vorba de bani… « Păi pot să-mi permit. Nu înseamnă decât suma X pe săptămână şi cred că merită. E singurul meu viciu, singura mea plăcere. » ş.a.m.d.

 Dacă fumează 20 de ţigări pe zi, îi spun: « Totuşi nu-mi vine să cred că nu-ţi pasă de bani. Pe toată durata vieţii dumitale, ai să cheltuieşti peste 40 000 de lire sterline. Şi ce faci cu banii ăştia? Nici măcar nu le dai foc sau nu-i arunci la gunoi. Îi foloseşti de fapt ca să-ţi ruinezi sănătatea fizică, să-ţi distrugi nervii şi încrederea în sine, să înduri o viaţă întreagă de sclavie, de respiraţie urât mirositoare şi dinţi pătaţi. Asta te cam îngrijorează, nu-i aşa? »

 În acest moment devine clar, mai ales dacă fumătorul e un tânăr, că nu s-a gândit niciodată la suma plătită într-o viaţă. Pentru majoritatea fumătorilor, nici preţul unui pachet nu e prea mic. Câteodată calculăm cât cheltuim pe săptămână şi suma ne alarmează. Foarte rar (şi numai când ne gândim să ne lăsăm) estimăm suma anuală – iar rezultatul ne înspăimântă – dar cât cheltuim într-o viaţă…asta pare de necrezut.

 Totuşi, pentru că se simte atacat, fumătorul va replica: « Pot să-mi permit. Pe săptămână e doar atât. » Recurge la trucurile oricărui agent de vânzări – însă o face pe spinarea lui.

 Atunci îi spun: « Îţi fac o ofertă pe care nu poţi s-o refuzi. Dă-mi 1 000 de lire acum şi eu o să-ţi dau gratis ţigări tot restul vieţii. »

 Dacă i-aş fi propus să-I preiau o datorie de 40 000 de lire pentru 1 000 de lire, fumătorul m-ar fi pus să semnez contractul imediat. Cu toate astea, absolut nici un fumător învederat – şi ţine cont că nu vorrbesc de cei ca tine, care vor să se lase, ci de fumătorii care n-au deloc intenţia asta – nu mi-a acceptat vreodată oferta. De ce?

 Adesea, ajunşi în acest punct al conversaţiei, fumătorul spune: « Adevărul este că nu-mi prea pasă de treaba asta cu banii. » Dacă gândeşti la fel, întreabă-te de ce. Cum se face că în alte situaţii din viaţă te străduieşti din răsputeri să economiseşti câteva lire, şi totuşi cheltuieşti fără să-ţi pese mii de lire otrăvindu-te singur?

 Iată care este răspunsul. Orice altă decizie pe care o iei în viaţă e consecinţa unei analize în care cântăreşti argumentele pro şi contra ca să ajungi la o soluţie raţională. E posibil să fie o soluţie greşită, dar cel puţin ajungi la ea prin deducţii logice. Ori de câte ori fumătorul pune în balanţă argumentele pro şi contra ţigării, rezultatul e invariabil acelaşi: Nu mai fuma! Eşti un cretin! Prin urmare, toţi fumătorii fumează nu pentru că vor sau pentru că au hotărât să fumeze, ci pentru că îşi închipuie că nu pot înceta. Trebuie să-şi ţină capul în nisip.

 Partea ciudată este că fumătorii fac între ei pariuri – de pildă: « Cine cedează primul îi plăteşte celuilalt 50 de lire. »- însă miile de lire pe care le-ar economisi nemaifumând nu par să-i tulbure. Şi se întâmplă aşa pentru că încă gândesc cu creierul « spălat » al fumătorului.

 Scoate-ţi doar pentru o clipă nisipul din ochi. Fumatul e o reacţie în lanţ şi lanţul e veşnic. Dacă nu-l sfărâmi, vei rămâne fumător toată viaţa. Acum calculează cât crezi că vei cheltui pe ţigări tot restul vieţii. Evident, suma variază de la o persoană la alta, dar să presupunem, pentru exerciţiu, că se ridică la 10 000 de lire sterline.

 În scurtă vreme vei lua decizia să fumezi ultima ta ţigară (te rog, nu încă – aminteşte-ţi de instrucţiunile de la începutul căţii). Tot ce trebuie să faci ca să rămâi nefumător este să nu cazi din nou în capcană. Altfel spus, să nu fumezi acea primă ţigară. În caz contrar, deşi e una singură, te va costa 10 000 de lire sterline.

 Dacă îţi spui că recurg la un truc, continui să te amăgeşti. Pur şi simplu calculează câţi bani ai fi economisit dacă n-ai fi fumat prima ta ţigară.

 Dacă socoteşti că argumentul e realist, întreabă-te cum ar fi să câştigi mâine la loterie 10 000 de lire sterline. Ai dansa de bucurie! Aşa că hai, dansează! Eşti pe cale să câştigi acel premiu – şi e doar unul dintre cele câteva câştiguri miraculoase pe care le vei avea.

 În perioada privării de nicotină, e posibil să fii tentat să fumezi doar o ţigară. Dacă îţi reaminteşti că te costă 10 000 de lire (sau suma pe care ai estimat-o), vei rezista mai uşor tentaţiei.

 Am făcut ani în şir oferta dinainte în emisiuni TV şi radio. Şi încă mi se pare de necrezut că nici un fumător învederat n-a acceptat-o. Pe membrii clubului meu de golf îi tachinez ori de câte ori îi aud plângându-se că s-au scumpit ţigările. Drept să spun, mi-e teamă că dacă-i întărât prea tare unul dintre ei va accepta târgul, iar eu voi pierde o avere!

 Când te vei afla în compania unor fumători veseli şi mulţumiţi, care susţin că le place ţigara, spune-le că ai întâlnit un idiot dispus, în schimbul sumei pe care o cheltuiesc într-un an pentru fumat, să le dea gratis ţigări tot restul vieţii. Crezi că vei găsi pe cineva care să-mi accepte oferta?

Comments

Popular posts from this blog

Țări care încep cu litera R

Cunoaște lumea! Lista țărilor lumii, cu litera R  Regatul Unit,   Reunion San Denis, Republica Dominicană,  România,  Rusia,  Ruanda.

Țări care încep cu litera M

Cunoaște lumea! Lista țărilor lumii, cu litera M Macau,  Macedonia,  Madagascar,  Malawi,  Malaezia,  Maldive,  Mali,  Malta,  Martinique,  Mauritania,  Mauritius,  Maroc,  Mayotte,  Mexic,  Monaco,  Mongolia,  Montserrat,  Mozambic,  Muntenegru

Am dat cu lavabil si ies pete galbui. Ce sa fac?

In general pete galbene sau galbui apar atunci cand deja avem lavabila data pe pereti sau tavane si dorim sa aplicam alta lavabila peste. Caci pe gletul nou nu are de ce sa iasa pete. Motivele pentru care ies pete galbui pot fi mai multe. Enumeram: oxizi (de la vreo inundatie) pigmentul din veche vopsea suprafata faramicioasa 1. Oxizi Daca a avut loc o inundatie, inflitrare de apa, atunci cand suprafata se ususca, de regula se pateaza. Pata are forme ciudate si este de culoare galbena spre portocaliu, in anumite cazuri cu tenta de maroniu.