Skip to main content

In sfarsit, nefumator - "Metoda usoara a lui Allen Carr” - Capitolul 43

AJUTĂ FUMĂTORII DE PE CORABIA CARE SE SCUFUNDĂ



 În zilele noastre, fumătorii au început să intre în panică. Îşi dau seama că societatea s-a schimbat. Fumatul e socotit azi un obicei inacceptabil în societate, chiar şi de către fumători. Aceştia îşi dau totodată seama că sfârşitul este aproape. Milioane de fumători se lasă şi toţi fumătorii sunt conştienţi de acest lucru.

 Ori de câte ori un fumător părăseşte corabia care se scufundă, cei rămaşi devin tot mai nefericiţi. Orice fumător ştie instinctiv că e ridicol să dea bani mulţi pe nişte frunze uscate învelite în hârtie, să le aprindă şi să inhaleze în plămâni gudroane cancerigene. Dacă încă nu crezi că e o prostie, încearcă să-ţi bagi o ţigară aprinsă în ureche şi întreabă-te care e deosebirea. Nu e decât una : în felul acesta nu primeşti nicotină. Dacă încetezi să-ţi bagi ţigări în gură, nu vei mai avea nevoie de nicotină.


 Fumătorii nu pot găsi un motiv raţional ca să fumeze, dar dacă altcineva fumează au impresia că nu e o prostie.

 Fumătorii mint fără să clipească în privinţa obiceiului lor : îi mint nu numai pe ceilalţi, se mint şi pe ei înşişi. Trebuie să mintă. Spălarea creierului este esenţială ca să-şi menţină un dram de autorespect. Simt nevoia să-şi justifice obişnuinţa nu numai faţă de ei înşişi, ci şi faţă de nefumători. În consecinţă, fac mereu publicitate iluzoriilor avantaje ale fumatului.

 Dacă se lasă cu Metoda voinţei, fumătorul continuă să se simtă lipsit de ceva şi se lamentează tot timpul. Asta îi convinge pe ceilalţi fumători cât de îndreptăţiţi sunt să fumeze.

 Când reuşeşte să scape de obişnuinţă, fostul fumător e mulţumit că nu mai trebuie să-şi petreacă viaţa sufocându-se singur şi irosindu-şi banii. Dar n-are nevoie să se autojustifice, nu repetă cât este de minunat să nu fumezi. O va face doar când e întrebat, iar fumătorii nu pun o asemenea întrebare. N-au chef să li se răspundă. Nu uita, ceea ce-i face să fumeze în continuare e frica, aşa că preferă să-şi îngroape capul în nisip. Întreabă doar atunci când a venit momentul să se lase.

 Ajută-i pe fumători. Risipeşte-le frica. Spune-le cât este de minunat să nu-ţi mai petreci viaţa sufocându-te singur, cât este de plăcut să te trezeşti dimineaţa simţindu-te sănătos şi în formă, în loc să hârâi din piept şi să tuşeşti, cât e de bine să fii eliberat de sclavie, să te poţi bucura din plin de viaţă, fără acele cumplite umbre negre dintr-un colţişor al minţii. Sau, şi mai bine, convinge-i să citească această carte.

 Este esenţial să nu-i umileşti pe fumători insinuând că poluează atmosfera ori sunt cumva impuri. Se spune că foştii fumători sunt cei mai răi în această privinţă. Cred că există aici un sâmbure de adevăr şi bănuiesc că folosirea Metodei voinţei e de vină. Cum fostul fumător, deşi a scăpat de obişnuinţă, nu a înlăturat complet spălarea creierului, ceva din el încă mai crede că a făcut un sacrificiu. Se simte vulnerabil şi, ca formă de apărare, îl atacă pe fumător. Dar nu reuşeşte decât să-l enerveze, să-l facă să se simtă şi mai abject – şi să-i amplifice, în consecinţă, nevoia de ţigară.

 Chiar dacă milioane de fumători se lasă în primul rând pentru că societatea şi-a schimbat atitudinea faţă de fumat, asta nu înseamnă că le este mai uşor. De fapt, le este mult mai greu. Majoritatea fumătorilor din zilele noastre îşi imaginează că se lasă mai ales din motive de sănătate. Dar nu e întru totul adevărat. Deşi pericolul uriaş pentru sănătate este, în mod evident, principalul motiv de a te lăsa de fumat, fumătorii au continuat ani şi ani să se ucidă cu zile. Dacă se lasă, e pentru că societatea începe să vadă ce înseamnă de fapt fumatul : o formă dezgustătoare de adicţie la drog. Plăcerea a fost întotdeauna o iluzie, noua atitudine risipeşte iluzia, astfel că fumătorul nu mai deţine nimic.

 Abstinenţa impusă – de exemplu interdicţia absolută de a fuma în întregul sistem de transport subteran al Londrei – nu micşorează de fapt doza de drog, căci fumătorul va fuma mai multe ţigări când, în cele din urmă, i se va permite. Interdicţia nu face decât să inducă în mintea fumătorului convingerea că ţigările sunt foarte preţioase, iar el depinde de ele în cel mai înalt grad.

 Cred că aspectul cel mai perfid al abstinenţei impuse se manifestă în cazul femeilor însărcinate. Acceptăm ca adolescentele să fie bombardate cu o publicitate masivă, care le face dependente de la bun început. Apoi, în perioada cea mai stresantă, pesemne, din viaţa lor, când se autoamăgesc că au nevoie mai mult ca oricând de ţigară, reprezentanţii profesiei medicale le şantajează să renunţe la fumat ca să nu-i facă rău copilului. Multe tinere nu reuşesc şi sunt condamnate, fără nici o vină, să sufere de un complex de culpabilitate tot restul vieţii. Multe reuşesc însă şi sunt mulţumite, spunându-şi : « Ce bine, o fac pentru copil şi peste nouă luni o să fiu oricum vindecată. » După care urmează spaima şi durerea travaliului, apoi momentul de fericire maximă. Durerea şi spaima au dispărut, bebeluşul a sosit – iar vechiul mecanism reintră în funcţiune. Spălarea creierului încă mai există, măcar parţial, şi practic mai înainte să se taie cordonul ombilical, femeia are în gură o ţigară. N-are intenţia să devină iar dependentă. Nicotina a ajuns din nou în corp. Vechea dorinţă se va redeştepta şi, dacă nu devine dependenţă imediat, o dată cu depresia postnatală va « recupera ».

 În mod paradoxal, deşi dependenţii de heroină sunt potrivit legii infractori, atitudinea societăţii e cea corectă : « Ce putem face pentru a-i ajuta pe aceşti nefericiţi ? » Să adoptăm aceeaşi atitudine faţă de bietul fumător. El nu fumează pentru că vrea, ci pentru că-şi imaginează că are nevoie şi, spre deosebire de dependentul de heroină, are de îndurat ani şi ani de tortură mentală şi fizică. Spunem că este de preferat o moarte rapidă uneia lente, aşa că nu-l invidia pe bietul fumător. Fie-ţi milă de el, pentru că are nevoie.

Comments

Popular posts from this blog

Țări care încep cu litera M

Cunoaște lumea! Lista țărilor lumii, cu litera M Macau,  Macedonia,  Madagascar,  Malawi,  Malaezia,  Maldive,  Mali,  Malta,  Martinique,  Mauritania,  Mauritius,  Maroc,  Mayotte,  Mexic,  Monaco,  Mongolia,  Montserrat,  Mozambic,  Muntenegru

Cate Kilograme are o tona de apa?

Cate kg are o tona? O tona are 1000 Kg.

Am dat cu lavabil si ies pete galbui. Ce sa fac?

In general pete galbene sau galbui apar atunci cand deja avem lavabila data pe pereti sau tavane si dorim sa aplicam alta lavabila peste. Caci pe gletul nou nu are de ce sa iasa pete. Motivele pentru care ies pete galbui pot fi mai multe. Enumeram: oxizi (de la vreo inundatie) pigmentul din veche vopsea suprafata faramicioasa 1. Oxizi Daca a avut loc o inundatie, inflitrare de apa, atunci cand suprafata se ususca, de regula se pateaza. Pata are forme ciudate si este de culoare galbena spre portocaliu, in anumite cazuri cu tenta de maroniu.