Skip to main content

In sfarsit, nefumator - "Metoda usoara a lui Allen Carr” - Capitolul 44

SFATURI PENTRU NEFUMĂTORI



 Îndeamnă-ţi prietenii sau rudele care fumează să citească această carte. Mai întâi studiaz-o şi încearcă să te pui în pielea fumătorului.

 Nu-l obliga să citească această carte şi nu încerca să-l determini să se lase de fumat spunăndu-i că îşi distruge sănătatea sau aruncă banii pe fereastră. Ştie asta mai bine ca tine. Fumătorii nu fumează pentru că le place sau pentru că aşa vor. Spun asta celor din jur doar ca să nu-şi piardă complet respectul de sine. Fumează pentru că sunt dependenţi de ţigară, cred că ţigara îi relaxează, le dă curaj şi încredere în ei înşişi şi îşi închipuie că, fără ea, viaţa nu va mai fi plăcută. Dacă încerci să obligi un fumător să se lase, se va simţi ca un animal în cuşcă şi va dori ţigara şi mai mult. S-ar putea să fumeze atunci pe ascuns, iar ţigara va deveni, în mintea lui, încă mai preţioasă (vezi capitolul 26).


 Dimpotrivă, concentrează-te pe cealaltă faţă a monedei. Pune-l în contact cu foşti fumători. Aranjează ca ultimii să-i povestească despre cât de siguri erau şi ei că sunt dependenţi pe viaţă şi despre cât de plăcută e viaţa când devii nefumător.

 O dată ce l-ai determinat să creadă că se poate lăsa, mintea îi va deveni mai permeabilă. Apoi începe să-i explici iluzia chinuriloe abstinenţei. Ţigara nu numai că nu-i stimulează, dai îi distruge încrederea în sine, îl irită şi îl stresează.

 Acum ar trebui să fie pregătit să citească el însuşi cartea. Se va aştepta la pagini nenumărate despre cancer, boli de inimă ş.a.m.d. Explică-i că nu e vorba de aşa ceva şi că referinţele la boală sunt minime.

 Presupune că fostul fumător suferă, chiar dacă nu e aşa. Nu încerca să-i atenuezi suferinţa spunându-i că e uşor să te laşi de fumat: o poate face şi singur. În schimb, spune-i tot timpul cât îl admiri, cât de bine arată, cât de frumos miroase, cât de uşor respiră de când s-a lăsat. E foarte important să-i spui toate astea mereu. Când un fumător încearcă să se lase, euforia care-l cuprinde şi atenţia de care se bucură din partea colegilor şi prietenilor îl pot ajuta să persevereze. Şi, totuşi, poate să uite uşor, aşa că laudă-l tot timpul.

 Cum nu vorbeşte despre fumat, poţi crede că nu-l mai preocupă şi nu vrei să-i reaminteşti. Însă, cel puţin în cazul Metodei voinţei, se întâmplă exact pe dos – fostul fumător devine obsedat de ţigară. Prin urmare, nu te teme să abordezi subiectul şi continuă să-l lauzi, îţi va spune singur dacă nu vrea să-i reaminteşti.

 Dă-ţi toată silinţa să-l scapi de tensiuni în perioada de abstinenţă. Gândeşte-te cum să-i faci viaţa cât mai interesantă şi mai plăcută.

 Perioada poate fi dificilă şi pentru nefumători. Nervozitatea cuiva se propagă la cei din jur. Anticipează această situaţie dacă fostul fumător devine nervos. Poate să-şi verse amarul asupra ta, însă nu te retrage, acum are nevoie cel mai mult de laudă şi simpatie. Dacă îi preiei nervozitatea, încearcă să n-o arăţi.

 Pe când încercam să mă las de fumat prin Metoda voinţei, unul din trucurile mele era să fac o scenă, în speranţa că soţia sau prietenii vor spune : « Nu mai suport să te văd cum suferi. Haide, aprinde-ţi o ţigară ! » În felul acesta, fumătorul nu-şi pierde demnitatea ca atunci când « cedează » - altcineva l-a pus să fumeze. Dacă fostul fumător apelează la acest truc, nu-l îndemna sub nici un motiv să ia o ţigară. Dimpotrivă, spune-i : « Dacă eşti în halul âsta din cauza ţigărilor, slavă Domnului că în curând te vei elibera. E minunat că ai avut curajul şi înţelepciunea să renunţi . »

Comments

Popular posts from this blog

Țări care încep cu litera R

Cunoaște lumea! Lista țărilor lumii, cu litera R  Regatul Unit,   Reunion San Denis, Republica Dominicană,  România,  Rusia,  Ruanda.

Țări care încep cu litera M

Cunoaște lumea! Lista țărilor lumii, cu litera M Macau,  Macedonia,  Madagascar,  Malawi,  Malaezia,  Maldive,  Mali,  Malta,  Martinique,  Mauritania,  Mauritius,  Maroc,  Mayotte,  Mexic,  Monaco,  Mongolia,  Montserrat,  Mozambic,  Muntenegru

Am dat cu lavabil si ies pete galbui. Ce sa fac?

In general pete galbene sau galbui apar atunci cand deja avem lavabila data pe pereti sau tavane si dorim sa aplicam alta lavabila peste. Caci pe gletul nou nu are de ce sa iasa pete. Motivele pentru care ies pete galbui pot fi mai multe. Enumeram: oxizi (de la vreo inundatie) pigmentul din veche vopsea suprafata faramicioasa 1. Oxizi Daca a avut loc o inundatie, inflitrare de apa, atunci cand suprafata se ususca, de regula se pateaza. Pata are forme ciudate si este de culoare galbena spre portocaliu, in anumite cazuri cu tenta de maroniu.