Cauta

Sunday, 27 September 2015

In sfarsit, nefumator - "Metoda usoara a lui Allen Carr” - Capitolul 36


PRICIPALELE MOTIVE DE EŞEC Există două motive principale de eşec. Primul e influenţa celorlalţi fumători. Într-un moment de slăbiciune sau într-o ocazie convivială, se poate să-ţi aprinzi o ţigară. Am tratat deja pe larg acest subiect. În momentul cu pricina, aminteşte-ţi că nu există o singură ţigară. Bucură-te că ai întrerupt lanţul dependenţei. Aminteşte-ţi că fumătorul te invidiază şi fie-ţi milă de el. Crede-mă, are nevoie de mila ta!

 Al doilea motiv de eşec este o zi proastă. Să-ţi fie limpede de la bun început că atât fumătorii, cât şi nefumătorii au zile bune şi zile proaste. Substanţa vieţii e relativitatea şi nu poţi urca pe culmi fără să fi coborât mai întâi în văi.


 Problema, în cazul Metodei voinţei, este că fumătorul, când are o zi proastă, începe să plângă după o ţigară, astfel că ziua cu pricina devine şi mai proastă. Nefumătorul e mai bine armat – nu numai fizic, ci şi mental – să întâmpine stresul şi presiunile vieţii.

 Dacă ai în perioada de abstinenţă o zi proastă, înfrunt-o şi gata! Aminteşte-ţi că aveai zile proaste şi când fumai (altminteri n-ai fi hotărât să te laşi). În loc să te dai de ceasul morţii, spune-ţi ceva de genul:  «Bun, nu-mi merge prea grozav azi, dar fumatul n-o să mă vindece. Mâine o să fie mai bine şi măcar am acum un bonus extraordinar: m-am dezobişnuit de porcăria aia de ţigară.  »

 Ca fumător, eşti constrâns să-ţi baricadezi mintea în faţa relelor fumatului. Fumătorii n-au niciodată tuse tabagică, sunt doar în permanenţă răciţi. Când ţi se strică maşina în plin câmp, aprinzi o ţigară – dar eşti cu adevărat vesel şi fericit? Nu eşti, bineînţeles. Când te laşi de fumat, ai tendinţa să pui tot ce nu merge bine în viaţa ta pe seama lipsei ţigării. Dacă ţi se strică acum maşina, te gândeşti: « În momente din astea aprindeam una. » Adevărat, dar uiţi că ţigara aceea nu rezolva problema. Pur şi simplu te autopedepseşti plângând după o cârjă iluzorie. Creezi o situaţie imposibilă. Eşti nefericit pentru că nu-ţi aprinde o ţigară, însă dacă ai face-o ai fi şi mai nefericit. Ştii că ai luat decizia corectă lăsându-te de fumat, aşa că nu te mai pedepsi, punând-o la îndoială.

 Adu-ţi aminte: o abordare psihologică pozitivă este esenţială – întotdeauna.


No comments:

Post a Comment

Comentariile spam, cele ce fac reclame sau cele ce aduc jigniri, instigari la violenta sau ura de rasa, si fara a ne limita la atat, tot ce nu este potrivit pentru un comentariu nu va fi aprobat.

Popular Posts